Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Průvan na zámku, kde pařili ministři: Ředitel dostal padáka, rozhodl Petříčkův resort

Autor: ČTK - 
6. ledna 2020
12:18

Babišova vládní parta tam předloni v prosinci vyrazila na svůj zatím poslední a poměrně „rozjařený“ teambuilding, při kterém nechyběla ani návštěva pivovaru či hraní na klavír. Nyní zámek Štiřín čeká změna ve vedení. Ministerstvo zahraničí, pod které zámek spadá, totiž odvolalo jeho ředitele – a Václav Hrubý netají své překvapení.

Ministerstvo zahraničí, které vede Tomáš Petříček (ČSSD), odvolalo k 1. lednu ředitele zámku Štiřín Václava Hrubého, jeho nástupcem se stal Petr Veselý. Dnes to napsal server Lidovky.cz.

Ředitele odvolal i Schwarzenberg

Hrubý LN řekl, že byl odvolán bez udání důvodu. „Mé náhlé odvolání z funkce generálního ředitele, a to bez udání důvodů, je pro mě velké překvapení,“ řekl Hrubý serveru. „Zámek Štiřín má za sebou velmi úspěšný rok, kdy hotel, konferenční centrum i tradiční kulturní akce fungují ke spokojenosti státní i komerční klientely,“ dodal.

Hrubý byl z vedení Štiřína odvolán v minulosti už třikrát, pokaždé se ale do funkce vrátil. Poprvé ho z funkce ředitele odvolali krátce před sametovou revolucí v roce 1989 komunisté. Podruhé ho v roce 1999 odvolal tehdejší generální sekretář exministra zahraničí Jana Kavana Karel Srba.

Andrej Babiš vyvezl vládu na teambuilding na zámek Štiřín a do pivovaru ve Velkých Popovicích. (9.12.2018) Andrej Babiš vyvezl vládu na teambuilding na zámek Štiřín a do pivovaru ve Velkých Popovicích. (9.12.2018) | Facebook A. Babiše

V roce 2013 ho kvůli údajným chybám v hospodaření odvolal tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Zámek je zřízen jako státní příspěvková organizace, která spadá pod ministerstvo zahraničí. Slouží jako konferenční středisko nebo jako hotel. V minulosti byla snaha zámek převést pod správu Sněmovny, která ale nebyla úspěšná.

Neformální výjezdní zasedání Babišovy vlády na zámku Štiřín: Ministr zahraničí Tomáš Petříček (9.12.2018) Neformální výjezdní zasedání Babišovy vlády na zámku Štiřín: Ministr zahraničí Tomáš Petříček (9.12.2018) | Foto Blesk - David Malík

Někteří politici, mimo jiné Schwarzenberg nebo premiér Andrej Babiš (ANO), dříve mluvili i o možném prodeji zámku kvůli jeho malému využívání, podle Babiše to však už není aktuální, protože počet akcí pořádaných ve Štiříně vzrostl.

Sám Babiš tam vyrazil i v prosinci 2018 na vládní teambuilding s ministry, mezi kterými tehdy ještě něchyběl třeba někdejší šéf dopravy Dan Ťok či Jan Kněžínek, který před Marií Benešovou vedl resort spravedlnosti.

franz ( 6. ledna 2020 13:50 )

Pan "generální" ředitel ? A kolik je pod ním těch obyč ředitelů ? Může se ještě někdo divit kam mizí naše daně, když tento penzion pro vyvolené má vlastní "generální ředitelství" ?

agfor ( 6. ledna 2020 13:15 )

Jednak není kamarád nynějších mocipánů, jednak toho na vládnoucí šlechtu moc věděl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa