Davy lidí se u Kongresového centra, na Nuselském mostě i na Vyšehradě začaly srocovat už desítky minut před začátkem ohňostroje. Metro kvůli vysokému počtu lidí podle redaktora Blesk.cz na Vyšehradě nezastavovalo, lidé tak vystupovali až na Pražského povstání, odkud se po davech stále valili ke Kongresovému centru.

Ohňostroj  uctil památku všech, kteří v roce 2019 odešli na věčnost. „Zasvěcen je primárně Karlu Gottovi, který utvářel kulturu naší země po celá desetiletí,“ řekl Blesk.cz za organizátory, firmu Makalu Fireworks, Martin Peter, jenž má na svědomí i pět minulých ohňostrojů, které organizoval magistrát.

Co zaznělo?

A svého slova dostál. Hned první písní, která doprovázela rachejtle byl hit „Být stále mlád“ od Karla Gotta. Následovala „Sexy hafanana“ od Daniela Nekonečného, který v roce 2019 také zemřel. Zazněla i skladba „Soudce“ od Jiřího Korna, ale primát měl božský Karel Gott se šlágry „Hej, páni konšelé“, „C'est la vie“ a zlatou show zakončila píseň „Lady Carneval“. Celé představení trvalo 12 minut a 20 vteřin.

Nebe nad Prahou rozzářilo zhruba půl tuny pyrotechnického materiálu, kromě hudby doprovodí ohnivou show i přibližně 1500 ran. „Na diváky jsme si jako největší ráži připravili několik 125milimetrových střel, využili jsme ale i stejné, se kterými jsme loni na podzim získali prvenství ve světové soutěži ohňostrojů v Hanoveru,“ dodal Peter. Každá část ohňostroje je laděná do jiné barvy.

Celá show vyšla na 250 tisíc a složili se na ni Pražané ve veřejné sbírce. Skutečná cena by ale podle Petera byla více než dvojnásobná. „Spousta lidí, kteří se na ní podíleli, se zřekla honoráře nebo nám velmi vyšli vstříc, aby se ohňostroj uskutečnil,“ uvedl Peter.

Problémy s aparaturou

Zádrhel museli organizátoři řešit i ve středu dopoledne, jen pár hodin předtím, než ohňostroj vypukl. Když totiž přijeli s nákladním autem naloženým aparaturou ke Kongresovému centru Praha (KCP), kde měla být umístěná, vedení KCP vůz s technikou podle Petera odmítlo jedinou přístupovou cestou vpustit. „A to přesto, že jsme na tom byli domluveni,“ podivoval se Peter.

Přenést aparaturu ručně bylo podle Petera nereálné, váží totiž dohromady zhruba 40 tun. Organizátoři tak nakonec vyměnili obrovskou těžkou techniku za menší, kterou tam z auta vynosili. „Je to zhruba pětina toho, co tam mělo stát původně. Diváci ale uslyší i díky přenosu zvuku přes analogové vysílání Hitrádia City,“ řekl Peter Blesk.cz na Nový rok dopoledne.

Takto vypadal novoroční ohňostroj v roce 2020:

Video
Video se připravuje ...

Pražský ohňostroj 2020 Blesk TV

Ohňostroj odpálili přesně v 18:00 z bastionu mezi parky Folimanka a Ztracenka, nejlepší pozorovací místa byla na Nuselském mostě, u Kongresového centra či na Vyšehradě. Záštitu nad ním převzala Praha 2, která také poskytla místo pro odpal. Magistrát letos novoroční ohňostroj zrušil a místo něj pořádá videomapping na budovu Národního muzea. Projekci v 18:15 jsme živě vysílali na Blesk.cz, další proběhnou v 19:15 a ve 20:15.

Připomeňte si, jak vypadal novoroční ohňostroj v roce 2019:

Fotogalerie
104 fotografií