Zanedlouho po netradičním vystoupení ještě v netradičnějším prostředí se začalo po internetu šířit video s operními hvězdami Státní opery. Pasažéři drží v rukou telefony a nahrávají dění před nimi, když se zničehonic vedle nich rozezpívá další člověk. Počin pěvců vzbudil na sociálních sítích velký ohlas. A jak to vše vznikalo?

Pěvecké poprvé

Podle mluvčího Národního divadla Tomáše Staňka to nebylo nic jednoduchého. Vše muselo zůstat v utajení a prostory také nebyly ideální, přesto si to sólisté náramně užili: „Všichni byli pobavení, protože to byla věc, kterou nikdo z nich nikdy nezažil. Zpívat v takto netradičním prostředí a velmi blízko lidí, bylo nové. Většinou je mezi nimi a návštěvníky ve Státní opeře nebo v Národním divadle orchestr, lidé mají na sobě slavnostní oblečení, kdežto tady se jich téměř dotýkali, protože všichni čekali s batohy a kufry, až jim pojede vlak,“ popisuje dojmy operních pěvců mluvčí.

V hale zazněly útržky árií, které pěvci běžně zpívají, tak nemuseli příliš trénovat. Přesto si podle Staňka ještě nenápadně prostor vyzkoušeli, než vše započalo. Ke svému vystoupení museli získat i různá povolení a samozřejmě zvolit i vhodné přestrojení. Hlavní nádraží si vybrali z toho důvodu, že je blízko budově Státní opery, v níž je téměř po třech letech dokončená rekonstrukce za 1,3 miliardy korun.

Video
Video se připravuje ...

Na Hlavním nádraží překvapili pasažéry sólisté Státní opery. Chtějí upozornit na otevření zrekonstruované budovy Státní opery. Jiří Hudeček

V neděli 5. ledna při slavnostním znovuotevření to bude 132 let od úplně prvního otevření budovy na současné Wilsonově ulici. Na programu je operní koncert s podtitulem „Státní opera v proměnách času (1888–2018)“, který diváky provede po slavné historii čtyř operních souborů. Více informací naleznete zde.

Fotogalerie
5 fotografií