Už na první pohled je zřejmé, že se divadelní cedule, kterým už dávno odzvonilo, od plakátů výrazně lišily. „Dnes už z plakátů nezjistíte jména, ani role všech herců," poukazuje kurátorka na první pohled viditelnou rozdílnost. Divadelní cedule často obsahují několikařádkové odkazy na představení následujícího dne. Plakáty se pak nevztahovaly ke konkrétnímu představení, ale celé inscenaci.

Při prohlídce zjistíte, čemu všemu se věnoval takový tvůrce cedulí - tzv. cedulář. „Komunikoval s obecenstvem, informoval o programu, novinkách a zprávách a zval diváky trvale do stánku umění," popsala Trávníčková, čemu všemu se kromě výlepu takový cedulář věnoval.

Stavovské divadlo, kterému je zde věnovaná samostatná kóje, mělo už v roce 1808 dokonce dva ceduláře, později až šest! Při prohlídce zjistíte takové zajímavosti jako třeba, že bylo zvykem tisknout barevné opravné cedule a že se v 19. a 20. století, v období největšího rozkvětu, tiskly slavnostní události na hedvábí.  V Nové budově Národního muzea spatříte taktéž slavnostní ceduli k Prodané nevěstě Bedřicha Smetany z roku 1891, pozvánku na premiéru hry Josefa Kajetána Tyla Výhoň Dub z roku 1832 či ceduli k pražskému představení George Bizeta Carmen z roku 1910.

fragment cedule Vltasteneckého divadla k představení ze 17. září 1791 německé činohry
Autor: Eva Fornálová

Největší skvosty

Těmi největšími skvosty a unikáty jsou cedule z konce 18. století. „Nejvíce jsme pyšní, že můžeme vystavit dochovaný fragment cedule Vlasteneckého divadla k představení ze 17. září 1791 německé činohry Das Gallerie-Germahlde, která ohlašuje německé představení v češtině jako Pořadní vyobrazení," těšila se kurátorka. Druhá cedule, kterou se podařilo dochovat, a která pochází z hudebního a divadelního archivu Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, zve do Vlasteneckého divadla na představení truchlohry Graf von Essex v lednu 1791. „Jedná se o ceduli s obsazením, které osvětluje dosud neznámý úsek činnosti tohoto divadla," sdělila Trávníčková.

Nejen cedule a plakáty

Výstava však není věnovaná pouze cedulím a plakátům. Na místě si prohlédnete i předměty ze života velikánů českého divadelnictví Josefa Kajetána Tyla, Jana Nerudy či Karla Čapka. „Divadelní oddělení Národního muzea disponuje opravdu bohatým sbírkovým fondem a byla by škoda tyto jedinečné exponáty návštěvníkům nepředstavit,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Sbírka tak obsahuje i dobové divadelní kostýmy či předměty spojené s historií Národního divadla.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka výstavy s kurátorkou Markétou Trávničkovou Eva Fornálová

Vhodné pro rodiny s dětmi

Výstava nadchne i nejmladší návštěvníky. Dětská sekce výstavy je věnovaná českému loutkářskému divadlu, jehož tradice sahá až do 18. století. Kromě cedulí a plakátů poutajících například na japonské turné Divadla Spejbla a Hurvínka, nechybí ani samotné loutky včetně starých marionet. Ti nejmenší ocení řadu aktivit, mezi které patří možnost vyzkoušet si kostýmy či vytvořit z papíru vlastní divadelní scénu. „Děti se ale také mohou vyfotit v dekoracích nebo zkusí navrhnout vlastní kostým,“ říká Markéta Trávníčková, kurátorka výstavy.

Kdy: 13. prosince - 12. února 2020, otevřeno denně 10 - 18 hodin.
Kde: V Nové budově Národního muzea, Vinohradská 52/1.
Vstupné: Žádné.

Fotogalerie
29 fotografií