Mural Art je moderní umělecký směr zaměřený na velkoplošnou malbu ve veřejném prostoru. Praha 7 společně s dopravním podnikem v červenci vyhlásila výtvarnou soutěž Mural Art Vltavská, do které se zapojilo 38 umělců. Z 31 návrhů, splňujících soutěžní podmínky, vybrala porota ze zástupců radnice a dopravního podniku jeden vítězný, tím se už dnes kochají kolemjdoucí, kteří zeď zkoumají nejen z dálky, ale i z těsné blízkosti.

Přestože nebyli favoritem od úplného začátku, výsledek rozhodl, že s nejvhodnějším návrhem dle odborné poroty přišla tvůrčí dvojice Pavel Dušek a Josef Šmíd, kteří proměnili zašlou venkovní zeď u stanice metra Vltavská v plochu prolínajících se světů. 

Šílenost, která nadchne víckrát

Nejde o minimalismus, naopak. Právě změť mikrosvětů dává možnost objevovat denně nové informace, o kterých jsme při minulém čekání na pětadvacítku neměli ani ponětí,“ prozradil při představení takřka dokončeného díla Dušek, který se Šmídem klade ve své práci důraz na různorodost a drobnopis. „Chtěli jsme vytvořit nějakou šílenost, která se jen tak neokouká. Doufáme, že v očích veřejnosti bude obraz stárnout pomalu,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Pavel Dušek a Josef Šmíd, autoři Mural Art Vltavská Eva Fornálová

Oba tvůrci vybízí Pražany, aby se k dílu vrátili a uvažovali nad detaily i vlastní interpretací malby. Malba na první pohled z dálky působí jako abstrakce. Při bližším zkoumání v plochách a mezerách mraků se člověku odkrývá pohled do dalších podobrazů a světů.

Další proměny venkovních prostor MHD v Praze

Z proměny se těší i Dopravní podnik hlavního města Praha. „Jsme rádi, že jsme se společně s partnery mohli zúčastnit této výtvarné soutěže o zkulturnění okolí stanice metra Vltavská. Je to jeden ze střípků mozaiky - přinést více výtvarného umění do prostor MHD,“ řekla Anna Švarc, architektka metra a projektová manažerka DPP. Po Vltavské by mělo dojít i k obdobné umělecké modernizaci ve stanici metra Opatov.

Náklady spojené s organizací soutěže, finančními odměnami i realizací hradila Praha 7. Celkově ji projekt vyšel na 70 tisíc korun. „Je skvělé, kolik umělců věnovalo svůj čas a nápady, aby nám pomohli oživit šedivý prostor kolem stanice metra. Vltavská prochází proměnou a ověřili jsme si, že je zde velký zájem, aby její součástí bylo také originální současné umění,“ řekla místostarostka Prahy 7 Hana Třeštíková (Praha sobě). „Věřím, že se zde do budoucna dočkáme dalších zdařilých výtvarných počinů. Děkuji všem, kteří se zapojili, a gratuluji vítězům,“ dodala Třeštíková. Další soutěž ke zkrášlení veřejných prostor Vltavské vyhlásí Praha 7 na jaře 2020.

Fotogalerie
22 fotografií