David Strauzz už několik let zvelebuje veřejné prostory Prahy. Věnuje se takzvanému muralu, který je oproti graffiti objednávaný na zákazku. Ten poslední, který aktuální dokončuje, vznikl na konci Bubenského nábřeží v zatáčce na zdi, kterou spravuje sdružení Art wise, které ji vedle komerčních projektů dává k dispozici také talentovaným autorům. 

Právě teď na zdi spatříte osm tváří v nadživotní velikosti, mezi něž zasadil i svůj autoportrét. „To jsou lidé, kteří ovlivnili můj život tak či onak. Jsou volně propojeny mým životem.  A jejichž životní příběhy jsou podle mého názoru důležité sdílet se světem.  Koncept kompozice je vyjádřením cyklu života a spojení, které máme s ostatními lidmi, během krátké doby, kdy žijeme na Zemi," vysvětloval pro Blesk.cz Strauzz, proč si vybral právě tento motiv.

Přivedl maminku do Prahy

O konkrétní příběhy se ale dělit nechtěl. Přesto prozradil, že jednou z osmi důležitých osob v jeho životě, které ztvárnil, je i jeho matka. „Přivedl jsem ji zpět do České republiky, kde se narodila.  Když jsem se v roce 2015 přestěhoval do Prahy z Kanady, řekl jsem jí, že právě tady jí jednou namaluju její portrét.“  Tvorba je takřka hotová, nyní už na zdi vzniknou jen české a anglické nápisy.

David zde pracoval v době, kdy se na nábřeží utopil muž. „Přál bych si jen, abych znal identitu muže, který se utopil v řece 20m od mě, když jsem maloval. K této zdi bych přidal jeho portrét.  Byl by to pozoruhodný hold někomu, kdo zmizel v dalším životě a ovlivnil můj život způsobem, který zatím nemohu popsat," řekl v rozhovoru pro Blesk.cz umělec. 

David Strauzz se narodil českým emigrantům v Kanadě. Kromě muralu, který tvoří po celém světě, maluje i obrazy, které si prohlédnete na výstavě. Své umění tvoří v ateliéru v Pragovce Art District. V Praze jeho street art objevíte například v centru města na budově obchodního domu Kotva, v Holešovicích na podniku Molotow Praha.

Fotogalerie
16 fotografií