Veronika vyrůstala v Podbabě v Praze 6, kde také vychodila ZŠ Antonína Čermáka. Tam se také seznámila s Karolínou Maxovou (32), z čehož vzniklo celoživotní přátelství. „Nějaký čas potom žila u své babičky v Kobylisích, kde ji bohužel potkalo neštěstí, které ji upoutalo na invalidní vozíček,“ zavzpomínala na Veroniku její kamarádka.

Osudová chvíle

„Se svým tehdejším přítelem si před 10 lety povídali na garáži. Opírali se přitom o zábradlí, které nebylo v dobrém stavu. Povolilo a oba dva se zřítili ze tří metrů na beton. Její přítel měl nějaké pohmožděniny, také na tom nebyl nejlépe, ale Veronika utrpěla úraz bederní páteře,“ vysvětluje. S majitelem garáže se prý soudila, ale u soudu nepochodila. „Nedostala ani peníze na zotavenou,“ líčí její kamarádka.

Těžké zranění přivedlo její kroky na Černý Most, kde jí magistrát hlavního města přidělil bezbariérový byt. Právě ten, v němž za dosud nevysvětlitelných okolností začalo hořet. Sama se přitom hrozně chtěla vrátit zpátky do „svých“ milovaných Dejvic. „Vím, jak dlouho tam byla, jak dlouho si na Černém Mostě zvykala, i jak dlouho se snažila změnit některé věci. Několikrát žádala o nový sporák, protože ten její byl vadný. A co jsem se doslechla, ten požár měl začít u ní v kuchyni,“ říká. Naposledy svou kamarádku navštívila před měsícem – a elektrický sporák měla stále starý, poruchový.

Konečně šťastná

Už dříve Blesku řekl Veroničin soused Pavel Beneš (45), že se mu Veronika zdála být konečně šťastná a smířená se svým údělem. Karolína jeho slova potvrzuje. „Měla s přítelem plány, že se k sobě nastěhují. Řekla bych, že dospěla a těšila se na to, co jí přinesou nadcházející roky,“ svěřila se.

Video
Video se připravuje ...

Následky ničivého požáru v paneláku na Černém Mostě, který převážně obývají vozíčkáři. Jedna z nich bohužel v plamenech skonala. David Zima

Karolína na ni vzpomíná jen v dobrém. „Hrozně se jí líbilo v přírodě a zbožňovala indiány. A ze všeho nejvíc milovala zvířátka. Své pejsky měla v podstatě jako rodinu,“ uvedla. „Jako malá měla rybičky a morče, v 15 letech dostala prvního pejska.“ Do posledních minut s ní přitom v bytě bydleli tři pejsci – Bart, Bruce a nejmladší Rigel, který byl ještě štěňátko. Ačkoliv hasiči potvrdili úmrtí jen jednoho z nich, podle sousedů nemohl bohužel přežít ani jeden.

Pomáhala ostatním: Rukama i úsměvem

Sousedi na Veroniku vzpomínají jedině v dobrém. „Byla to mladá usměvavá holka na vozíčku, která nezapomněla pohladit každého psa, se kterým se setkala,“ promluvil Pavel Beneš, se kterým se potkávala prakticky dennodenně, protože spolu bydleli v jednom patře. „Nejen v domě, ale i v okolí Veroniku každý znal. A každý ji měl rád. Kdo si řekl, toho došla ostříhat, protože byla kadeřnice. Neodmítla pomoc nikomu. Jak říkám, strašně milá holka,“ dodává. „Nenarazil jsem na nikoho, kdo by o ní řekl špatné slovo.“

Poslední rozloučení

Prakticky hned po tragické události vznikl pod okny Veroničina bytu malý pietní plácek, kam nosili lidé zblízka i z okolí svíčky. Pohřeb si prý mladá dívka nepřála, nicméně ve středu se na její počest konala mše v kyjském kostele, a den poté i komorní pietní rozloučení před panelákem v ulici Kapitána Stránského, který 10 let nazývala svým domovem. Nezapomněli na ni ovšem ani její přátelé v Dejvicích, kteří s ní plánují rozloučit začátkem prosince.

„Byla to mladá usměvavá holka na vozíčku, která nezapomněla pohladit každého psa, se kterým se setkala,“ promluvil Pavel Beneš, její soused z poschodí, ve kterém vypukl požár.
Autor: Karolína Maxová

Co se stalo?

Ohnivé peklo se v osmipatrovém domě rozpoutalo 14. listopadu kolem druhé ráno. Začal hořet byt ve druhém patře, v němž Veronika žila se svými třemi psy a morčetem, hasiči evakuovali na 90 lidí, mezi nimiž bylo zhruba 40 vozíčkářů. Škoda se vyšplhala na 1,5 milionu. Proč začalo hořet, zatím není jasné, podle mluvčího hasičů Martina Kavky vyšetřovatelé čekají na výsledky laboratorní expertizy, jež potrvá cca měsíc. Zároveň vyhodnocují, zda protipožární opatření v domě byla dostatečná. Podle informací radnice Prahy 14 totiž v domě zatím z neznámých důvodů nefungoval jeden ze dvou evakuačních výtahů.

Nejkouzelnější místo v Praze

Předtím, než Veronice přidělil magistrát byt na Černém Mostě, žila dvacet let v Dejvicích. „Je to nejkouzelnější místo v Praze,“ napsala v lednu 2016 na fóru radnice Prahy 6 s dotazem na možnosti bezbariérového bydlení v městské části, protože na tamním úřadě dle svých slov chtěla zažádat o byt. „Na Černém Mostě jsem nešťastná, bojím se jít večer se psem do parku, bylo tu několik přepadení. Moc ráda bych se vrátila domů,“ uvedla. „Zkuste se obrátit na Magistrát hl. m. Prahy s žádostí o výměnu,“ odpověděl vozíčkářce tehdejší radní a současný opoziční zastupitel Prahy 6 Roman Mejstřík (ANO). Zda o výměnu bytu žádala, není jasné. „Ke konkrétním osobám se nemůžeme vyjadřovat, jelikož se jedná o citlivé osobní údaje,“ uvedl na dotaz Blesku mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník.

Radnice Prahy 14 nechala vypsat dobročinnou sbírku pro obyvatele domu, v němž hořelo. Většina z nich Veroniku znala, mnohým požár způsobil vážné škody na majetku. Jestliže vám nejsou jejich strasti lhostejné, můžete jim pomoci přispěním na konto účtu: 26016-9800050998/6000.

Fotogalerie
102 fotografií