Bylo to v lednu 2017, kdy v pražské Vozovně probíhal večer Poezie revoluce Jan Palach a Karel Kryl. „Byla jsem tam se studenty z konzervatoře a paní Vlasta tam recitovala Kryla. Byl to nádherný večer. Byl tam s ní i její manžel, kameraman Stanislav Milota, který měl jako jediný nafilmovaný Palachův pohřeb,“ vzpomíná Veronika.

Když ale večer skončil a všichni už odešli, postřehla, že tam leží černé kožené rukavice. A herečka okamžitě věděla, že jsou paní Vlasty. „Když přišla, měla jsem oči jen pro ty její rukavice. Opravdu na nich byl vidět zub času. Byly takové starodávné, až tajemné,“ komentuje Žilková.

Na kafíčko

Okamžitě prý Chramostové volala, že si tam nechala tento úžasný doplněk. „Moc mi děkovala a říkala, že se tedy musíme sejít a při té příležitosti si dáme kafíčko. Moc mě to potěšilo,“ netají Veronika s tím, že Vlastička moc stála o to, aby se jí rukavice vrátily. Potom se ale dlouholeté herečce činohry Národního divadla zdravotně přitížilo a k jejich schůzce už nikdy nedošlo.

Má je na stole

„Zprávu, že tahle úžasná žena zemřela, jsem se dozvěděla v Izraeli. A hned jsem si vzpomněla na můj pražský dům, kde mám psací stůl a na něm leží už dva roky ty její rukavice!“ sděluje se manželka herce a velvyslance Martina Stropnického (62). Na tuhle relikvii je prý nesmírně pyšná. Pokud ale někdy někde vznikne jakýsi památník Chramostové, ráda se jich vzdá. Aby lidé na vlastní oči viděli, v čem signatářka Charty »psala« dějiny.

VIDEO: Unikát z rodinného archivu: Žilková vytáhla 55 let starou fotku manžela

Video
Video se připravuje ...

Unikát z rodinného archivu: Žilková vytáhla 55 let starou fotku manžela. Jan Jedlička

Fotogalerie
19 fotografií