Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Státní pohřeb? Babiš čeká na souhlas Gottovy rodiny. Zeman nařídil stáhnout vlajky

Aktualizováno -
2. října 2019
16:45
Autor: simao, ČTK - 
2. října 2019
10:50

Smutná zpráva zasáhla i české politiky: Karel Gott zemřel ve věku 80 let. Prezident Miloš Zemanmluví o nesmírně zarmucující zprávě. A na Hradě a Lánech nařídil stáhnout vlajky na půl žerdi. Premiér Andrej Babiš (ANO) svolal vládu kvůli případnému státnímu pohřbu. S jeho uskutečněním šak vláda čeká na souhlas Gottovy rodiny. K úmrtí se vyjadřují i další přední tváře české politické scény.

„Nesmírně zarmucující zpráva pro celou naši zemi. Karel Gott byl skutečný Umělec, který se rozdával druhým. To je vyčerpávající, ale právě to činí umělce umělcem. Karel Gott daroval svůj život generacím, daroval se nám všem,“ uvedl v reakci na smutnou zprávu prezident Miloš Zeman.

Karel Gott. Provázel mě od mládí. A každého z nás. Jeden z největších Čechů, které jsme měli tu čest zažít. Zemřel. Věřil jsem, že tu bude navždycky. Je mi to nesmírně líto. Zapálím svíčku a poslechnu si něco od něj z 60. let. Mistře, vážil jsem si Vás. Víc, než dokážu říct,“ napsal v prohlášení premiér Andrej Babiš (ANO).

Babiš přitom již ve středu dopoledne avizoval, že navrhne vládě, aby se Česko rozloučilo s Gottem formou státního pohřbu. „Navrhnu vládě, aby se uskutečnil státní pohřeb v katedrále svatého Víta. Myslím, že by si pan Gott zasloužil, aby se s ním lidé mohli takto rozloučit,“ míní Babiš.

Vláda čeká na souhlas Gottovy rodiny

Premiér proto svolal mimořádnou schůzi vlády na 16:00. O půl hodiny později vystoupil na tiskové konferenci, aby veřejnost seznámil s vládním usnesením.

„Vláda zasedla mimořádně a přijala následovné usnesení o návrhu na uspořádání státního pohřbu. Za prvé vláda schvaluje uspořádání státního pohřbu k uctění památky Karla Gotta v případě souhlasu jeho rodiny. My prioritně akceptujeme a samozřejmě čekáme na vyjádření rodiny, jestli si to rodina bude přát.. Za druhé vyhlašuje v den pohřbu den státního smutku. V tento den bude státní vlajka na úředních a veřejných budovách vyvěšena na půl žerdi nebo stožáru. Za třetí ukládá Úřadu vlády ČR zajistit organizaci státního pohřbu podle bodu 1 tohoto usnesení,“ uvedl Babiš po jednání vlády.

Detaily případného státního pohřbu vláda neřešila. „Neřešili jsme, protože my čekáme na vyjádření rodiny, jestli si to bude přát a jaké pan Karel Gott měl představy,“ zopakoval Babiš a před odchodem z tiskové konference dodal: „Já bych skutečně nechtěl spekulovat, já myslím, že pro každou rodinu je to velice smutná záležitost, takže já bych vůbec nechtěl tady ještě dál to komentovat.“

Vlajky na půl žerdi na Hradě i v Lánech

Vlajky na půl žerdi byly již staženy na Hradě i v Lánech. „Státní vlajky na Pražském hradě a v Lánech byly na znamení hlubokého zármutku celé vlasti z rozhodnutí prezidenta republiky Miloše Zemana staženy na půl žerdi. Bude tomu tak až do státního pohřbu Mistra Karla Gotta,“ informoval na twitteru Jiří Ovčáček.

Svůj příspěvek k úmrtí Karla Gotta přidal i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Dnes celá naše země přišla o tolikrát zlatem oceněný hlas Karla Gotta. Byl jedním z mála umělců, který prošel desítkami let historie této země a získával uznání a obdiv lidí střídajících se generací. Jeho písně si zpívali lidé nejrůznějšího vzdělání a profesí. Karel Gott byl mimořádnou osobností, která nás dokázala spojovat. Čest jeho památce!,“ napsal.

Zaorálek předložil zástupci rodiny možnosti

Šéf kultury Zaorálek pak odpověděl Blesku na několik dotazů ohledně dalšího postupu s případným státním pohřbem. „Před zasedáním vlády proběhla jednání mezi mnou a právním zástupcem rodiny Gottových, kde jsem předložil možnosti, jaké stát může v rámci posledního rozloučení nabídnout. Tedy zda uspořádat státní pohřeb nebo pohřeb se státními poctami. Zároveň jsem nastínil o čem budeme hlasovat na vládě, tedy uspořádání státního pohřbu,“ řekl Blesku ministr kultury.

Na vyjádření rodiny se dál čeká. „Rodinu Gottových budou kontaktovat zástupci úřadu vlády, kteří jsou usnesením vlády pověřeni případnou organizací státního pohřbu,“ pokračuje Zaorálek. „Žádný příslib zatím nemáme. Dojde ke kontaktu a je zcela na rodině, zda budou chtít státní pohřeb nebo nikoliv,“ dodal.

Duka se za Gotta modlí

Přání rodiny zesnulého Karla Gotta ohledně jeho pohřbu bude respektovat i kardinál a pražský arcibiskup Dominika Duka. Sdělil to mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman.

Duka také uvedl, že se za zemřelého Karla Gotta a jeho rodinu modlí. Katedrálu svatého Víta, kde by se případný státní pohřeb mohl uskutečnit, spravuje společně církev a stát. Konal se v ní již pohřeb bývalého prezidenta Václava Havla. Zádušní mši tehdy v roce 2011 sloužit právě pražský arcibiskup Duka a Gott byl tehdy mezi smutečními hosty.

Video  Takový byl Karel Gott: Plejáda českých hvězd o milovaném Mistrovi ve speciálním dokumentu  - Blesk TV
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Kardinál Duka se s Gottem mnohokrát na veřejnosti setkal, před dvěma lety například požehnal jeho velké výstavě Gott My Life, která se konala na lodi kotvící u náplavky v Praze na Výtoni. „Jsem rád, že se (Gott) ve svém životě snažil nikoho nezarmoutit a neurazit,“ uvedl tehdy Duka.

Hamáček: Všem bude moc chybět

Gottovu smrt komentují i další politici. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedl: „Upřímnou soustrast rodině Karla Gotta. Celý život rozdával radost lidem po celém světě, jeho hlas milují miliony lidí. Mnohonásobný Zlatý slavík bude všem moc chybět.

„Opustila nás jedna z největších postav české popkultury. Karel Gott dokázal svou hudbou zaujmout jako málokdo jiný. Je nezpochybnitelné, že svým uměním přispěl k dobrému jménu ČR v zahraničí. Čest jeho památce,“ napsal šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Gott dokázal svým talentem, pílí a profesionalitou zaujmout posluchače napříč generacemi nejen v České republice. Jeho úspěch v rámci české populární hudby byl jedinečný a těžko opakovatelný,“ smutní na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

První dáma ODS o nesmírně statečné Ivance

První dáma ODS Alexandra Udženija pak Blesku napsala: „Osobně jsem pana Gotta a jeho rodinu znala, a proto mne a celou moji rodinu tato smutná zpráva nesmírně zasáhla. Vyjadřuji upřímnou a hlubokou soustrast pozůstalým, jeho nesmírně statečné ženě Ivance a jeho dětem. Mistře, odpočívej v pokoji! Jsi a budeš nezapomenutelný!“

„Myslím si, že v osobě Karla Gotta ztrácíme velkou osobnost, která se rodí jednou za sto let. Byl to člověk s velkým srdcem, byl velmi lidský a měl pochopení pro všechny. Upřímnou soustrast jeho rodině a blízkým,“ řekla Blesku 1. místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková.

Video  Smrt Karla Gotta (†80): Speciální vydání magazínu Lesk o jeho životě a nemoci  - Bára Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Upřímnou soustrast všem blízkým. Karel Gott byl a zůstane velkou kulturní osobností naší země,“ píše na twitteru šéf STAN Vít Rakušan.

„Před pár minutami mě zaskočila zpráva o náhlém úmrtí Karla Gotta, a proto bych chtěl rodině popřát upřímnou soustrast. Já jsem se s mistrem osobně viděl jen jednou, a to na koncertě Eltona Johna, ale šlo o nezapomenutelný zážitek,“ uvedl primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

„Karel Gott byl bezpochyby obrovskou pěveckou legendou, která spojovala mnoho generací Čechů. Vyjadřuji upřímnou soustrast jeho rodině i blízkým,“ přidal se i šéf Pirátů Ivan Bartoš (39, Piráti).

Jourová si doma pustí Gotta

Eurokomisařka Věra Jourová si stejně jako Andrej Babiš dnes doma pustí Gottovy nahrávky. „Dnes večer si pustím Být stále mlád nebo Jdi za štěstím. Nádherný hlas Karla Gotta, který mě provázel celý můj život jako jakási jistota, jako něco, co přece nikdy nemůže utichnout. A přece, Karel Gott nás opustil a mně je to velmi líto. Upřímnou soustrast jeho blízkým,“ vzkázala.

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO) pak na twitteru sdílela fotku přímo s Gottem. „Úžasný, výjimečný člověk, mistr Karel Gott. Děkuji, že jsem mohla být alespoň malou chvíli ve Vaší blízkosti. Moc to bolí. Srdce nehasnou. Upřímnou soustrast všem blízkým,“ napsala.

„Odešel člověk, který rozdával radost nám všem. Člověk, který do poslední chvíle miloval život a svou práci. Zpráva o úmrtí mistra Karla Gotta nás všechny hluboce zasáhla. Dovolte mi vyslovit hlubokou soustrast jeho rodině, blízkým a přátelům. Karel Gott zůstane navždy symbolem, který nám všem přinášel mnoho krásných chvil,“ uvedl v SMS Blesku předseda KSČM Vojtěch Filip.

Fotkou s Karlem Gottem se pak pochlubila na facebooku i exministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO). „Karel Gott byl jeden z největších Čechů pro mnoho generací. Znamenal světlý bod v temné době a svými písněmi rozdával radost dál. Bude nám chybět. Jeho hudba bude věčná. RIP Mistře,“ poslankyně.

Video se připravuje ...
Další videa