Plastika nezapomenutelného herce vznikala téměř celé léto v umělecké slévárně v Horní Kalné v Podkrkonoší. Hrzána znázorňuje stojícího na jedné noze s rozpaženými pažemi, jako by chtěl létat, protože měl rád výšky. Socha je přitom v černé patině, na které vyniká květ červené růže v klopě,“ popsal spolumajitel podkrkonošské slévárny Pavel Horák.

Bronzová, asi 150 kilogramů vážící plastika byla vytvořena podle návrhu akademických sochařek Markéty Melkusové a její sestry Lenky Melkusové-Staškové. Ten se z několika dalších podob nejvíce zamlouval i hercově dceři, herečce Báře Hrzánové (55). Pravděpodobně se tak nebude opakovat scénář z Ostravy, kde sochu zesnulé Věry Špinarové (†65) zkritizovali všichni včetně jejího syna.

Dílo přišlo na 600 000 korun, přičemž přispěla veřejnost a Hrzánovo rodné město Tábor, kde bude stát. Iniciátorem vzniku sochy byl spolek Hrzán sobě. Zpodobnění herce, který je známý například jako Prcek, člen posádky bombardéru v Nebeských jezdcích, či jako Muž, který dovedl létat, by mělo být odhaleno příští měsíc. 

Plastiku umístí u táborského Gymnázia Pierra de Coubertina, které Hrzán navštěvoval. Socha bude balancovat na betonovém valu, tak jako herec balancoval na hranách života.

Smrt cestou k milence

Fascinace výškami se stala dvakrát ženatému otci dvou dcer osudnou. Hrzán, který své nejznámější role vytvořil ve filmech Pane, vy jste vdova!, Slaměný klobouk či Drahé tety a já a často hrál smolaře (například Homolka a tobolka), zemřel po pádu z římsy domu v pražské Ladově ulici. Šplhal tu v noci, prý pod vlivem alkoholu, do bytu milenky v pátém patře.

Ta ho našla ve tři ráno na dvoře pod okny těžce zraněného v bezvědomí. Několik hodin bojoval o život, než zemřel. Před sedmi lety byly jeho ostatky uloženy na hřbitově v Táboře.

VIDEO: „Ten paskvil prostě musí pryč,“ říká syn Věry Špinarové.

Fotogalerie
25 fotografií