V roce 2018 začal klub Southock z Jablunkova na Frýdecko-Místecku podporovat zdravotně postižené děti v tamějším regionu. Jejich rodiny to často v odlehlých horských vesničkách nemají jednoduché.

„Spolupracujeme s jablunkovskou charitou, žádný halíř se tak neztratí. Minulý rok jsme na holčičku Elenku vybrali krásných 113 tisíc. Zjistili jsme, že má smysl v projektu pokračovat,“ popsal charitativní projekt klubu jeho ředitel Jurek Goryl (31).

Ať se ví o talentu

Letos padla volba na rodinu Cieslarových z vísky Košařiska. „Jurek nás oslovil na konci roku 2018. Rozhodli jsme se do toho jít, protože Sárinka je velmi talentovaná ve hře na klavír, chtěli jsme jí umožnit se zviditelnit,“ řekl tatínek Sáry David Cieslar (36).

Zároveň rodina potřebovala pro Sárinku i peníze, protože náklady na dítě rostou spolu s ním. Hlavně na speciální pomůcky pro nevidomé, které by využívala ve škole.

„Chtěli jsme, aby byla co nejméně závislá na pedagogické asistentce. Je jediné dítě s handicapem ve třídě,“ vysvětlil. Aktuálně chtějí rodiče Sáře pořídit počítač s úpravami pro nevidomé.

 

Proč nevidí, se neví

Talentovaná Sárinka nevidí již od narození. „Když jí byly čtyři měsíce, všimla si paní doktorka, že očima nefixuje svůj pohled na podněty před ní. Má zakrnělé zrakové nervy. Příčina se neví,“ vylíčila maminka Magdalena Cieslarová (26).

Holčička se se svým handicapem vypořádává statečně, před více než rokem začala pilně cvičit na klavír. „Ráda jezdím na tábory, mám ráda psy i koně, už jsem na koni i jezdila. Nejvíc mě ale baví hrát na klavír,“ svěřila se.

Hlavní hvězda festivalu

Letos v květnu jí klub Southock umožnil vystoupit na svém open air festivalu před koncertem Richarda Müllera. „Zahrála asi deset minut. Koukalo se na ni 700 lidí! Stala se hlavní hvězdou festivalu. Aplaus byl obrovský,“ řekl Jurek Goryl. „Všem nám tekly slzy dojetím,“ dodali rodiče Cieslarovi.

Sárinka zahrála i skladby od svých idolů, kapely Kryštof. S Richardem Krajčem a jeho kapelou se v létě opravdu potkala na jednom z dalších letních festivalů. Splnila si tak svůj velký sen.

Pomozte Sárince

Talentovanou Sárinku i její rodinu můžete podpořit přímo v klubu Southock, kde mají nachystanou stylovou dřevěnou kasičku, či příspěvkem na transparentní účet, který vede Charita Jablunkov:

2200443710/2010, variabilní symbol 1919