Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: Maršál Koněv padl po třech týdnech česko-ruské války slov. Kam ho „uklidí“?

Autor: Petr Holec - 
13. září 2019
05:10

Chudák maršál Koněv. Sovětský velitel, jehož vojsko osvobozovalo v roce 1945 Prahu i část Čech, je sice dávno mrtvý, jeho socha v Praze 6 ale poslední dobou ožila víc, než by si mnozí přáli. Kvůli jejímu opakovanému ničení a snahám o odstranění se hádali politici a prali lidé. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na její obranu natočil videoklip. A mezi Českem a Ruskem dokonce vypukla diplomatická válka.

Praha 6 nakonec rozhodla, že se od Koněva osvobodí a sochu radši někam „uklidí“. „Nebudeme sochu strhávat nebo ničit,“ řekl na tiskovce po hlasování zastupitelstva o osudu bronzového pomníku starosta Prahy 6 Ondřej Kolář z TOP 09. Logicky: někteří Češi totiž už vzkázali, že budou sochu bránit vlastními těly, možná tedy bude muset „najednou“ zmizet v noci. A nejen Češi.

Ruské ministerstvo zahraničí naše politiky vyzvalo, aby si ze sochy „přestali tropit posměch“, zatímco ruský ministr kultury Vladimir Medinskij označil události v Praze za „plivanec do tváře českých občanů“ a Koláře za nacistického „gauleitera“.

Ještě chvíli a možná by do Prahy musel přijet klidnit situaci nějaký nový Koněv. Ostatně ten starý pomáhal brutálně potlačit i maďarské protikomunistické povstání v roce 1956, historická linka tu tedy je.

Na zastupitelstvo se dobývala i Semelová

Což je vlastně i důvod, proč některým Čechům Koněv tolik pije krev: stejně jako nemálo velitelů, jimž po světě patří horší i lepší sochy, byl osvoboditel i potlačovatel. Jeho památník navíc v Praze komunisti vztyčili až v roce 1980, takže nejde o spontánní projev úcty bezprostředně po válce.

Tehdy ovšem byly Dejvice „lampasáckou“ čtvrtí prolezlou ruskými agenty, zatímco dnes jsou naopak výspou tzv. pražské kavárny. Ruští agenti nicméně zůstali, jen si říkají jinak.

Praha 6 o Koněvovi rozhodovala celý den a byl to pořádný cirkus. Před radnicí se slovně i ručně postrkovali maršálovi odpůrci i fanoušci a jednotní nebyli ani politici.

Například Piráti chtěli referendum, které by celou agónii ještě prodloužilo. A komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, známý jako předlistopadová policejní „mlátička“, zase požadoval, aby Praha 6 místo Koněva „uklidila“ ze svého čela starostu Koláře. Na zastupitelstvo se dokonce dobývala i komunistka Marta Semelová, tu sem ale v rámci demokracie nepustili, protože není občankou Prahy 6.

Kam s ním?

Spor o Koněva se bouřlivě vlekl tři týdny a ani teď úplně ještě neskončil. Praha 6 totiž neví, kam Koněva přesune z náměstí Interbrigády, kde chce postavit nějaký méně toxický pomník. Kolář řekl, že pro jeho sochu budou hledat nějakou „paměťovou“ instituci, což zní jako úklid z veřejné paměti.

Možná by si ale k sobě mohli sochu vzít komunisti, jejich sídlu by maršál určitě slušel. Připomínal by jim „lepší“ časy. Ostatně hájil ho i šéf KSČM Vojtěch Filip a památníky přece mají význam jen tehdy, když se těší obecné úctě. Tu ale Koněvova socha ztratila dávno před rozhodnutím Prahy 6, i když pouze o ni nešlo. Do bitvy o Koněva se samozřejmě slil i současný politický spor o naše vztahy s Ruskem a za to už ruský maršál určitě nemůže.

sigmae ( 13. září 2019 11:21 )

všichni, kdo tak litují, že nás, tedy předchozí generaci nevyvraždili hitlerovci by měli tedy spáchat sebevraždu, napraví tak dějinnou křivdu osvobození naší vlasti Rudou armádou

ivoadler ( 13. září 2019 11:15 )

Rusové by se nám měli omluvit, že jsme byli nuceni zhanobit pomník jednoho ruského maršála. A vůbec, neměli nás osvobozovat. Ještě že to zastupitelé na Praze 6 tak šalamounsky vyřešili. Socha se uklidí do nějaké "paměťové" instituce. A na jejím místě se postaví památník osvobození. Konečně se dozvíme, že Prahu osvobodili Vlasovci. Účast sovětské armády byla zcela zanedbatelná.

fjdksla ( 13. září 2019 08:23 )

A povedzte mi, blecktajpe, čo vy si predstavujetě pod takým slovom "bolševici"?

PPP150W ( 13. září 2019 08:20 )

Berete Varfarin? Pokud ne, měl byste urychleně začít.

cepp ( 13. září 2019 07:29 )

Minulý týden byl podle reportáže Ruské televize posprejován i pomník osvoboditelům v Bulharsku

Zobrazit celou diskusi