Státní zástupce dnes u pražského městského soudu přednesl obžalobu, podle které Jiří N. (27) letos v březnu po předchozím požití většiho množství alkoholu napadl spící Nikolku. Bodl ji do hrudníku a pořezal ji na krku, dívenka po závažných poraněních zemřela. 

Soudkyně Vlasta Langhamerová se následně zeptala obžalovaného, zda bude vypovídat. „Asi ne,“ odvětil Jiří N., soudkyně proto přečetla jeho dřívější výpověď. Podle jeho slov je nadále v kontaktu se svými rodiči, píšou si dopisy každý týden nebo čtrnáct dní. Kdyby byl propuštěn na svobodu, asi by se uchýlil podle vlastních slov k nim. Jiří N. při odpovědích popotahoval, hovořil sklesle. 

Drogy a alkohol

Ve výpovědi také přiznal, že měl v minulosti problémy s drogami, ale neléčil se. Užíval pervitin, heroin a marihuanu, vše podle svých slov jen do 19 let. V loňském roce asi 8 měsíců nepil, byl v protialkoholní léčbě a užíval antabus, pak ale začal znovu - podle svých slov se totiž přestěhoval do Prahy a do Mělníka, kde se léčil, to měl daleko.

Před Vánocemi se pak přihlásil v bohnické léčebně. Tam podle jeho slov dostal termín nástupu 31. ledna, nikdy se ale nedostavil. Prý proto, že mu přítelkyně vyhrožovala, že už neuvidí malou.

Nezřízené pití alkoholu tak pokračovalo - údajně vypil jednou za tři až čtyři dny půl litru rumu nebo vodky. Cítil se opile, občas o sobě věděl, občas ne. „Někdy jsem pil a odpadl jsem, nevěděl jsem, co se stalo.“ Někdy se prý ptal přítelkyně, co se dělo, uvedl Jiří N. Prý chtěl nastoupit zpátky do léčby, ale nedošlo k tomu. Jakýsi muž po přečtení výpovědi vraha vstal a zeptal se soudu, jestli může odejít. „V pekle se budeš smažit,“ prohlásil a odešel.

Jiřího N. pak u výslechu popsal, co se v osudný den stalo. „Bral jsem ji (Nikolku, pozn. red.) jako svoji dceru. Narodila se a bylo vše v pohodě. Jeden a půl roku jsme bydleli u rodičů, ale už to nešlo. Odstěhovali jsme se do Prahy, ale přítelkyně pořád mluvila o mojí ,bejvalce', malá pořád křičela, už toho asi na mě bylo moc,“ popsal při výslechu. „Přítelkyně šla do práce, já šel s malou nakoupit a koupil dvě lahve rumu,“uvedl k pondělí 4. března.

Doma prý malou vykoupal a dal ji spát, jednu lahev vypil a další načal. „Zničehonic jsem se probudil vedle ní na gauči. Vzal jsem nůž a řízl jsem ji do krku. Nemůžu si to vybavit, já prostě nevím, proč se to událo. Jak jsem byl opilej, tak to ve mně všechno bouchlo. Prostě mi hráblo, byl jsem úplně mimo,“ popsal. Dodal, že kdyby si ten den koupil jen jeden rum namísto dvou, tak „by se to nestalo“. Prý si vybavuje, že holčičku pořezal, ale že ji bodl do hrudníku, neví. Mohl ji prý někam schovat, ale neudělal to, aby měla holčička hezký pohřeb, aby nebyla „někde pohozená jako pes“, uvedl u výslechu.

Osudné pondělí

U soudu ve čtvrtek vypovídala také matka zavražděné holčičky. Když se ten den vrátila z práce krátce před 23. hodinou, našla prý spícího Jiřího N. pod stolem a dcerku celou od krve ležící bezvládně na zemi. Řekla, že pro to, co se stalo, vůbec nemá vysvětlení. Den se prý předtím odvíjel zcela normálně, partneři se nepohádali. Její přítel malou Nikolku hlídal od té doby, co se přestěhovali, asi třikrát sám, prý se o ni staral hezky. V osudný den spolu dvakrát telefonovali. „Poprvé zněl normálně, podruhé působil přiopile,“ uvedla žena. Muž jí prý sdělil, že nepil. Když byl Jiří N. opilý a pil spolu s přítelkyní, byl podle ní občas agresivní, ale jen slovně. Na holčičku ale ne, jen na přítelkyni. Vadilo mu, že mu opilost vytýkala.

Z bytu, kde k tragédii došlo, se podle sousedů často ozývaly hádky, hluk a bouchání dveřmi. Rodina tam žila zhruba měsíc, otčím znal ale holčičku od jejího narození - s její matkou (27) se dal dohromady, když byla v pátém měsíci těhotenství. Společně bydleli nejprve u jeho, poté u partnerčiných rodičů, soužití ale neklapalo, a tak se přestěhovali do vlastního bytu na Chodově. Muži za hrůzný čin hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Fotogalerie
18 fotografií