Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nehoráznost!“ V boji o Koněva se Pospíšil pustil do Rusů, Petříček toho chystá víc

Autor: ČTK, tva - 
11. září 2019
16:30

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil považuje za nepřijatelné a nehorázné středeční výroky ruských představitelů ke sporu o sochu sovětského maršála Ivana Koněva. Ruské ministerstvo zahraničí označilo české politiky za iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem a vyzvalo je, aby si přestali tropit z památníku posměch. Ministr kultury Vladimir Medinskij v rozhovoru pro televizi Rossija označil události v Praze za plivanec do tváře českých občanů.

Podle Pospíšila jsou takové výroky nepřijatelné a nehorázné. Řekl, že mu připomínají dobu, kdy bylo Československo součástí socialistického bloku a provincií Sovětského svazu. „Zvlášť je to nepřijatelné od státu, který má sám problémy s dodržováním principů demokracie,“ míní.

Česká diplomacie připravuje podle ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) v kauze další kroky. Petříček to řekl novinářům po setkání se svým slovenským protějškem Miroslavem Lajčákem. Slova ruských představitelů ohledně sporu nepřispívají budování dobrých vztahů, dodal ministr.

Petříček varoval před tím, aby spor o pomník rozděloval společnost. „To je něco, co naši partneři možná chtějí,“ uvedl. Za důležité považuje, aby se debata vedla věcně.

Filip: Starosta Prahy 6 se neřídí právem

Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa se starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) neřídí českým právem. „Žel je to pravda, pan starosta Kolář se neřídí českým právem, zejména nerespektuje mezinárodní smlouvu z roku 1993,“ napsal. Předseda sociálních demokratů a vicepremiér Jan Hamáček uvedl, že nevidí důvod reagovat na každý výrok ruského ministra kultury. „Jasně jsem řekl, ze promeškal příležitost mlčet, a to platí,“ napsal Hamáček ze Srbska, kde doprovází prezidenta Miloše Zemana.

Prezident chce ponechat sochu v Praze 6

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) napsal, že žádný zahraniční politik nemá mandát hodnotit a soudit zvolené české zástupce. „I když sám z té debaty nejsem nijak nadšen  je to přece jen naše věc,“ uvedl.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ČTK a České televizi řekl, že kauza sochy maršála Koněva v Dejvicích je výhradně vnitřní záležitostí Česka. „Je pouze na nás, abychom si v České republice tuto věc ujasnili a společně ji vyřešili. Netajím se tím a také je tady třeba zdůraznit, že především pan prezident je odpůrcem likvidace této sochy, jejího odstranění,“ uvedl. Je podle něj nutné debatu uzavřít. „A pokud možno čestně, to znamená pomník by měl zůstat na území Prahy 6,“ dodal.

Rusko si převoz pomníku do Moskvy nepřeje

Ruské ministerstvo den před očekávaným jednáním zastupitelstva Prahy 6 zmínilo, že v Praze zaznívaly návrhy na převoz sochy do Ruska. S podobným návrhem přišla nedávno v Moskvě Koněvova dcera Natalja v rozhovoru pro armádní týdeník Zvezda. Vedení Prahy 6 ho uvítalo. „V této souvislosti chceme zdůraznit, že památníky si uchovávají svůj smysl jen v návaznosti na místa, kde ke konkrétním historickým událostem došlo,“ uvádí se v ruském prohlášení.

Připomnělo přitom odpovědnost českých úřadů plnit rusko-českou dohodu o přátelských vztazích a spolupráci ze srpna 1993, která obsahuje oboustranné závazky ochrany vojenských památníků na území druhého státu. Česká diplomacie ale oponuje, že na pražskou Koněvovu sochu se dohoda nevztahuje.

Ruský ministr kultury, který koncem minulého týdne vyvolal rozruch přirovnáním starosty Prahy 6 k nacistickým pohlavárům, v rozhovoru pro ruskou televizní stanic Rossija 24 v noci na dnešek prohlásil, že události kolem pražské sochy jsou „prostě příšerné“. „Je to v první řadě plivanec do tváře českých občanů. Jak těch, kteří bojovali proti nacismu, tak i těch, kteří z vděčnosti postavili památník generálu-osvoboditeli,“ prohlásil.

st.rec ( 13. září 2019 10:44 )

Doporučuji polít barvou a hlasovat o odstranění pomníků americkým vojákům,za to jak spojenecky zničili
Škodovy závo­dy,Li­beň,Vy­soča­ny a dokonce Emauzy, přitom také umírali civilisti i děti a ženy.

luder ( 12. září 2019 07:10 )

Koněv!
http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/roz­hovo­ry/Ko­nev-Jinak-nez-se-rika-General-Kostelka-predlozil-fakta-Stalin-USA-valka-595601

marmat ( 11. září 2019 19:50 )

satanas: KLID , přepálit FÓRY je dobrý v hospodě u fotbalu, ale za TAKOVEJ, nevyjdete nepošramocenej !!! Jste jeden z mála emigrantů vyznávajících Moskvu

marmat ( 11. září 2019 19:46 )

Ze sochy se po letech stal "horký brambor" !!! To ani Copperfield neumí

marmat ( 11. září 2019 19:44 )

Demontovat, luxusně zabalit a za přítomnosti VŠECH Medií předat jako oficielní dar Ruské ambasádě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa