Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Plivanec do tváře Čechům,“ zuří Rusové kvůli soše Koněva. A mluví o válce

Autor: ČTK, tva - 
11. září 2019
14:25

Ruské ministerstvo zahraničí označilo české politiky za iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem a vyzvalo je, aby si přestali tropit posměch z památníku maršálu Ivanu Koněvovi. Prohlášení ve středu umístilo na svém webu. Ruská diplomacie reagovala na vyhrocené spory kolem pražského památníku, o jehož osudu má ve čtvrtek jednat zastupitelstvo Prahy 6. Ministr kultury Vladimir Medinskij v rozhovoru pro televizi Rossija označil události v Praze za plivanec do tváře českých občanů.

Znovu vyzýváme iniciátory ‚války‘ se symboly vítězství nad fašismem, aby si přestali tropit posměch z památníku Ivana Koněva. S uspokojením bereme na vědomí, že mnohé odpovědné české oficiální osobnosti a politici takový názor sdílejí,“ uvedlo ministerstvo v očividné narážce na stanovisko prezidenta Miloše Zemana, který se proti přemístění Koněvovy sochy postavil.

Souběžně s nemravnou kampaní kolem památníku v Praze zaznívaly návrhy na jeho převoz do naší země,“ upozornilo ruské ministerstvo. S podobným návrhem přišla nedávno v Moskvě Koněvova dcera Natalja v rozhovoru pro armádní týdeník Zvezda. Vedení Prahy 6 ho uvítalo. „V této souvislosti chceme zdůraznit, že památníky si uchovávají svůj smysl jen v návaznosti na místa, kde ke konkrétním historickým událostem došlo,“ uvádí se v ruském prohlášení.

Ministr přirovnal starostu Koláře k nacistům

Jakékoli návrhy na možné přemísťování památníků jsou „znevážením významu těch slavných a tragických stránek dějin, jimž jsou věnovány,“ upozornilo ministerstvo. Připomnělo přitom odpovědnost českých úřadů plnit rusko-českou dohodu o přátelských vztazích a spolupráci ze srpna 1993, která obsahuje oboustranné závazky ochrany vojenských památníků na území druhého státu. Česká diplomacie ale oponuje, že na pražskou Koněvovu sochu se dohoda nevztahuje.

Ke sporu o sochu se znovu vyslovil ruský ministr kultury Vladimir Medinskij, který koncem minulého týdne vyvolal rozruch přirovnáním starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře k nacistickým pohlavárům. V rozhovoru pro ruskou televizní stanici Rossija 24 v noci na dnešek prohlásil, že události kolem pražské sochy jsou „prostě příšerné“.

Je to v první řadě plivanec do tváře českých občanů. Jak těch, kteří bojovali proti nacismu, tak i těch, kteří z vděčnosti postavili památník generálu-osvoboditeli,“ prohlásil ruský ministr.

luder ( 12. září 2019 07:11 )

Koněv!
http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/roz­hovo­ry/Ko­nev-Jinak-nez-se-rika-General-Kostelka-predlozil-fakta-Stalin-USA-valka-595601

cepp ( 11. září 2019 16:15 )

Až Rusové jednou zjistí jak jim doma servírují zkreslené informace, teprve potom budou svobodní. Toho se v Kremlu bojí.

Nezadat ( 11. září 2019 15:16 )

Větší hovada si pražáci na radnici už nemohly najít.

adeso ( 11. září 2019 15:06 )

že se s ní bavíš vždyť je krá------

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa