O ponechání Švachuly ve vazbě rozhodl městský soud v úterý. „Obviněný si proti tomuto rozhodnutí podal stížnost. O stížnosti jako opravném prostředku bude rozhodovat nadřízený soud, v tomto případě tedy Krajský soud v Brně,“ uvedla mluvčí městského soudu Petra Hovorková.

Vyšetřování nadále pokračuje. „Byli vyslechnuti obvinění, svědci, vyhodnocujeme materiály. Přípravné řízení musí skončit do roka od uvalení vazby, což připadá na březen příštího roku,“ řekl dozorující státní zástupce kauzy Radek Mezlík. Pak může vést kauza například k podání obžaloby, dodal.

Březnová razie

Razie policie se na radnici Brno-střed uskutečnila letos v březnu. Tehdy policie obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů.

Později obvinila desátého muže. Pět lidí skončilo ve vazbě, tři už jsou venku a zůstávají v ní Švachula a podnikatel Petr K.

Někteří jsou už venku

Policie se při razii zajímala především o investiční zakázky. Odbor spadal pod Švachulu v minulém volebním období, kdy byl místostarostou. V tomto volebním období byl radním, zastupitelstvo ho ale odvolalo a on pak složil mandát.

Vedoucím investičního odboru byl bývalý místostarosta Brna-Ivanovic Petr L., který už je z vazby venku stejně jako podnikatelé Pavel O. a Lubomír S.. Švachulu a Petra L. po provalení kauzy vyloučilo hnutí ANO ze svých řad.

VIDEO: Takhle s k březnové razii vyjádřila mluvčí ÚMČ Brno-střed Kateřina Dobešová.