„Je to od vás hezké, že jste si na mě vzpomněli,“ vzkázal charismatický herec poděkování, když mu v předvečer jubilea gratuloval Blesk. „Co já si přeju? Nepřeju si vůbec nic. Budu ale moc rád, když se ráno probudím. To bude moc prima, když se mi to povede,“ zopakoval několikrát za sebou dabér Jacka Nicholsona (82).

„V mém věku to už nemusí být samo sebou, že se člověk ráno probudí. Také se vzbudit nemusím,“ dovysvětlil. „A jestli se probudím, tak se teprve uvidí, co bude. Jemně to, že pořád žiju, možná oslavím. Jak, to nechám na rodině,“ vyprávěl herec, který má s manželkou Florentinou tři děti, z nichž pouze syn David Švehlík (47) kráčí v otcových šlépějích a stal se hercem.

Hrdina filmu Na střeše přece jen ví, o čem mluví. Dvakrát se mu už totiž povedlo vyhrát nad rakovinou štítné žlázy a dvakrát kvůli tomu ležel na operačním sále. Po druhé operaci, když se mu zlá nemoc vrátila po sedmi letech, skoro nemohl mluvit a strachoval se, že přijde o hlas úplně. Vzhledem k jeho výkonům v dabingu by to byla velká škoda.

Alois Švehlík se ale vrátil v plné síle, jen s tím rozdílem, že teď si vybírá role, které jsou pro hlas méně namáhavé. Do hereckého důchodu se ještě zatím nechystá. „Čeká mě určitě ještě spousta krásných rolí a já se na ně moc těším,“ svěřil herec s tím, že přes léto nepracuje. „Užívám si přírody a chalupy,“ doplnil.

Z průmyslovky do divadla

Alois spolu se svým bratrem Jaroslavem (†43) už odmala tíhl k divadlu a hrál u Salesiánů. Vystudoval strojní průmyslovku a po základní vojenské službě krátce pracoval v továrně, kde se seznámil se svou budoucí ženou.

Zkusil se dostat na DAMU, ale neuspěl. Poté Švehlík bez odborné průpravy nastoupil do Středočeského divadla v Kladně. Následně prošel oblastními divadly v Mostě, Olomouci a Liberci. Dveře do světa filmových a televizních studií se otevřely teprve poté, co se přestěhoval do Prahy.

Fotogalerie
30 fotografií