„Potvrzuji, že škoda, kterou uplatnila produkce snímku Na střeše, byla uznána v plné výši a vyplacena,“ řekl Tomáš Pak (50) z firmy Dürl & Partner, která snímek pojišťovala. „V Česku není zvykem pojišťovat herce. U snímku Na střeše se to ale velmi vyplatilo. Bez toho by film jen těžko vznikl,“ pokračoval Pak. Částka za Třísku byla podle jeho slov nejvíc, kolik kdy českému štábu vyplatili.

Pád a skon

Podle našich informací byl Tříska, který se měl ujmout hlavní role, pojištěný na úraz a vzhledem k tomu, že měl už věk, i na smrt. „Kdyby ovšem v závěru policejního protokolu stálo, že šlo o sebevraždu anebo o nezodpovědné chování, a tím pádem o porušení smlouvy, byl by s plněním pojistného problém,“ připustil Pak, jehož firma pojišťovala i filmy Masaryk, Tlumočník či Skleněný pokoj s hollywoodskou hvězdou Carice van Houten (42).

Platila by vdova?

A kdyby prý i v tomto případě pojistné bylo vyplaceno, pravděpodobně by bylo v plné výši požadováno po Třískově rodině, tedy vdově Karle Chadimové (75).

Co se stalo...

V sobotu 23. září 2017 odpoledne se Jan Tříska (†80) posadil na zábradlí Karlova mostu k sousoší sv. Norberta, Václava a Zikmunda čelem k Vltavě a rozjímal. Několikrát byl upozorněn ochrankou, aby slezl dolů. Pokaždé poslechl, záhy si ale na most opět vyskočil. Nakonec se ale zřítil do chladných vln.

Když ho záchranáři vytáhli z vody a obnovili u něho činnost srdce, v umělém spánku ho převezli do Ústřední vojenské nemocnice. Tam 25. září zemřel na četná zranění, která nebyla slučitelná s životem. Podle pitvy se herec neutopil, o život ho připravila zranění, včetně zlomené páteře. Tu způsobil buď náraz do mostního pilíře, nebo o hladinu řeky.

 

Roli převzal Švehlík

Hercova smrt natáčení filmu s rozpočtem 30 milionů zpozdila o celý rok. Hlavní roli nakonec obsadil Alois Švehlík (79), který se coby stárnoucí muž nečekaně setkává s mladým Vietnamcem na útěku a prožívají spolu příběh. Film bude v našich kinech uveden už za měsíc a pozvána bude samozřejmě i vdova Chadimová s rodinou.

VIDEO: Bezvládný Jan Tříska (†80) ve Vltavě, marný pokus o záchranu

Fotogalerie
31 fotografií