Jak již Blesk dříve informoval, Tříska za života uvažoval, kde by chtěl být pochován. „V Liboci, což je západní periferie Prahy, býval takový malý hřbitůvek, kam jsme si jako kluci chodili hrát. Prostě si ho pamatuju z dětství,“ svěřil kdysi Lidovým novinám herec s tím, že místo již ale bohužel zrušili.

Proto musel své rozhodnutí trochu přehodnotit a přišel s jiným řešením. Inspirovat se nechal přáním své manželky Karly Chadimové (74). „Moje žena o tom žertuje. Říká: ‚Prosím tě, pamatuj si, že chci být rozprášená.‘ Já bych se k ní připojil. Chci být s ní naházený do moře,“ uvedl loni Tříska v rozhovoru pro časopis Téma. „I když se v něm nekoupu,“ doplnil a vysvětlil, že ho oceán nijak zvlášť nelákal. Jelikož po emigraci v 70. letech žil v Kalifornii, měl moře v podstatě za rohem.

Daleko magičtější pro něj tak zřejmě byla místa v jeho domovině. Zejména pak Vltava a Karlův most, kam se prý herec šel podívat při každé návštěvě Prahy. Právě tento rituál se mu ale bohužel vymstil. Když památku navštívil naposledy, lezl totiž opakovaně po zábradlí a sousoší. Jeho riskování skončilo pádem do řeky, dlouhým oživováním a posléze skonem v nemocnici. Jak prokázala pitva, neměl šanci přežít kvůli mnohačetným poraněním, která si způsobil pravděpodobně nárazem o mostní pilíř.

Video
Video se připravuje ...

Co Jana Třísku (†80) tížilo na srdci? Svět je plný krutosti... Petr Soukup

 

Pravděpodobně se jednalo o nešťastnou náhodu. Tříska se prý jen nechal omámit pohledem na vodní hladinu, přecenil své síly s ohledem na svůj věk a spadl. Někteří lidé ale stále věří variantě, že představitel Igora Hnízda skočil úmyslně, aby ukončil svůj život. Pravda je, že se herec již dlouho bál postupujícího stáří.

Fotogalerie: Pohřeb Jana Třísky (†80): Zemřel po pádu…
272 fotografií

„Stárnutí je pocit. Nic moc pocit. Samozřejmě se necítím na svůj věk, ale člověk se musí smířit s tím, že už to v mnoha ohledech lepší nebude,“ nechal se asi před rokem slyšet Tříska. „Mám strach z postupného chřadnutí, z neschopnosti. Prostě z toho bejt starej,“ pokračoval.

„Seriózní strach. Proto sportuju. V tom není jen entuziasmus. Strach je jednou z hnacích sil,“ dodal pro Téma umělec, který každodenně běhal a měl díky tomu výbornou fyzičku. Dokonce takovou, že přijal roli ve filmu Na střeše, jehož děj se má z velké části odehrávat ve výškách.

V tomto snímku už si ale herec zahrát nestihl. Zemřel totiž těsně před začátkem jeho natáčení. Režisér Jiří Mádl (30) proto nyní hledá nového představitele hlavní role a chystá se film natočit jako poctu Třískovi.

VIDEO: Třísku (†80) pohřbí v pátek. Jak na něj vzpomíná Jitka Zelenohorská?

Video
Video se připravuje ...

Třísku (†80) pohřbí v pátek. Jan na něj vzpomíná Jitka Zelenohorská? Eliška Vinterová, Jan Jedlička

Vše o smrti Jana Třísky na Blesk.cz zde>>

Fotogalerie
77 fotografií