Když herec Jan Tříska podepsal pamflet Dva tisíce slov, dostal se do existenční nouze, angažmá v Národním divadle mu komunistická strana překazila a nakonec se zrušilo i Divadlo za branou, kde herec působil.

Video
Video se připravuje ...

Polští záchranáři, kteří vytáhli Třísku (†80) z vody: Bránili nám v tom! FTV Prima

Tříska měl málo práce a musel živit manželku a dvě dcery. Proto tehdy StB získala pocit, že by mohla talentovaného herce zlomit a využít ho jako svého agenta s příslibem, že dostane zpět místo v Národním divadle. Navíc se herec kamarádil s Václavem Havlem a také se v té době sešel s Pavlem Tigridem, který byl v exilu. A o informace o těchto lidech komunisté velice stáli.

„Zavřeli Divadlo za branou a každý někam šel. Kdyby mi někdo nabídl, abych šel do Národního divadla, tak bych tam šel. Hrál jsem z milosti na Kladně a pak jsem hrál z milosti v Městských divadlech pražských. Mezitím jsem byl snad půl roku bez práce a cítil jsem se ohrožený. Měl jsem strach,“ prozradil Tříska dle iDnes.cz v červenci 2007.

Video
Video se připravuje ...

DRSNÉ VIDEO: Bezvládný Jan Tříska (†80) ve Vltavě, marný pokus o záchranu TV NOVA

Když se Tříska sešel s kapitánem StB Vladimírem Maturou, zanechal velmi pozitivní dojem. „S ohledem na to, že Jan Tříska má v současné době velký zájem stát se znovu členem ND, nabídla se mi zde možnost použít jeho schůzky s Pavlem Tigridem jako kompromitujícího momentu, který znamenal obrat během schůzky. Jednání proběhlo bez rušivých jevů, seriózně a velmi otevřeně. Lze dokonce říci na přátelské bázi,“ napsal Matura do hlášení. Dvojice se sešla v botelu Admirál na Smíchově a Tříska vypil čtyři skotské, které si zaplatil i přes naléhání kapitána, že to zacvakne sám. To by ale nebyl pan herec, kdyby si na dalším setkání v září 1972 nedělal z kapitána legraci.

To se mu samozřejmě nelíbilo a spolupráci s Třískou zavrhl. „Jan Tříska působí dojmem psychopata, alibisty a navíc jsou na něm patrné známky zbabělosti, nelze s ním proto počítat jako s typem pro verbovku," napsal podle iDnes.cz Matura do hlášení s tím, že mu znemožní seberealizaci v kulturní oblasti.

Video
Video se připravuje ...

Jan Tříska a jeho 60 let v českém filmu Youtube

Fotogalerie: Pohřeb Jana Třísky (†80): Zemřel po pádu…
272 fotografií

„Vzpomínám si na to. Vynadal jsem jim. Prostě jsem je poslal do háje. Hrubý jsem na ně mohl být, to jo. Protože mě srali. Najednou zdvořilosti došly a chtěl jsem je poslat do prdele,“ vyjádřil se k tomu před lety sám Tříska, který si pamatoval ze schůzek vše.

Poté se rozhodli se ženou Karlou Chadimovou a dcerami emigrovat. Získali cestovní doložku a přes Kypr se dostali do Kanady a posléze do Los Angeles, kde se usadili a Tříska prorazil jako herec i tam.

Fotogalerie: Pohřeb Jana Třísky (†80): Zemřel po pádu…
272 fotografií

VŠE O ŽIVOTĚ A SMRTI JANA TŘÍSKY (†80) ČTĚTE ZDE >>>

Fotogalerie
60 fotografií