Když herec Jan Tříska naposledy vydechl, jeho žena Karla byla právě na palubě letadla z Kalifornie do České republiky. Bohužel už svého milovaného manžela živého nezastihla.

Tento pár má za sebou velmi barevný a zajímavý život plný zážitků. A to i těch nepříjemných. Oba je však dokázali zvládnout s přehledem a společně po boku.

Jan Tříska byl vždy proti režimu, který u nás vládl. V roce 1968 podepsal Dva tisíce slov a tím svoji kariéru předurčil k zániku. Navíc komunisté zatkli jeho velkého kamaráda Václava Havla a v roce 1977 po podepsání Charty 77 mu bylo jasné, že si v České republice už neškrtne. Neměl práci a jeho rodina živořila. Proto se společně rozhodli, že emigrují do Kanady.

Video
Video se připravuje ...

DRSNÉ VIDEO: Bezvládný Jan Tříska (†80) ve Vltavě, marný pokus o záchranu. TV NOVA

V roce 1977 měli Tříska se svojí manželkou hrát společně ve filmu. Nakonec z toho ale sešlo. Rodina emigrovala do Kanady za příbuznými Karly Chadimové a poté se přemístila do Kalifornie. V minulosti Tříska přiznal, že se bál o život své rodiny, že umřou hlady. To se však naštěstí nestalo.

Tříska v Americe prorazil, natáčel třeba s Milošem Formanem a jeho manželka se stala manažerkou významného hotelu. Po revoluci se ale vracel do Čech na natáčení. S manželkou si nakonec v roce 1991 zahrál ve snímku Obecná škola. Zatímco on ztvárnil učitele Igora Hnízda, ona si dala roli pošťačky.

Video
Video se připravuje ...

Jan Tříska a jeho 60 let v českém filmu Youtube

 

Fotogalerie
54 fotografií