Co je štítná žláza?

Je to žláza s vnitřní sekrecí, která produkuje velké množství hormonů, jež působí na funkci všech vnitřních orgánů, ovlivňují metabolismus živin a regulují spotřebu energie. Při poruše vytváří štítná žláza buď málo hormonů, nebo příliš mnoho.

Zvýšená funkce

Hypertyreóza je méně častá než hypotyreóza a vzniká při zvýšeném uvolňování hormonů štítné žlázy do krve. Jejími příznaky jsou hubnutí, horké pocení, nespavost, nesnášenlivost tepla, nervozita, vypadávání vlasů, vypouklé oči a zrychlená srdeční činnost.

Snížená funkce

Hypotyreóza může být vrozená, nebo získaná. Pokud trpíte na zimomřivost, jste často ospalí, přibýváte na váze, máte otoky na kůži, vypadávají vám vlasy, máte zácpu nebo zaznamenáváte pokles libida, příčinou může být snížená funkce štítné žlázy.

Test a léčba

Vyšetřují se tři základní parametry. První testovanou látkou je TSH, což je hormon, který řídí její činnost. Druhý je thyroxin, který v organismu kontroluje výdej energie. Třetí vyšetřovaná látka je hladina autoprotilátek.

„Poruchy štítné žlázy jsou dobře léčitelné, v některých případech je však nutná doživotní regulace tvorby hormonů, nebo je nutné její chirurgické odstranění, což s sebou opět přináší potřebu doživotní náhrady chybějícího hormonu thyroxinu,“ uzavírá MUDr. Kateřina Pinterová.

Komu hrozí poruchy

• Těhotným ženám • Ženám nad 50 let • Pacientům s cukrovkou prvního typu • Lidem s celiakií • Pacientům s nemocným srdcem

Skrytá hrozba

Pokud spadáte do některé z kritických skupin, nebo u sebe pozorujete některé příznaky, měli byste podstoupit krevní test hrazený zdravotní pojišťovnou. Na odběr krve se můžete bez objednání dostavit například do některého z odběrových pracovišť.

 

Vliv na vývoj dítěte

„Onemocnění štítné žlázy, především hypotyreóza, může být příčinou neplodnosti žen,“ upozorňuje MUDr. Kateřina Pinterová z laboratoře Synlab. Hormony štítné žlázy také přímo ovlivňují vývoj nervové soustavy dítěte během těhotenství. Neléčená hypotyreóza může vést k poškození plodu.

VIDEO: Angela Merkelová bojuje s třesem, který ji v nedávné době postihl už třikrát.