Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékaři poškodili ženě při operaci hrtan: „Případ je promlčený,“ tvrdily jí soudy!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ital - 
8. března 2019
16:47

V roce 2005 podstoupila nemocná žena operaci štítné žlázy. Lékaři jí během ní poškodili hrtanové nervy. V průběhu následujících 4 let byla nucena podstoupit dalších jedenáct operací. Když žádala odškodnění, soudci její žalobu smetli ze stolu. Sdělili jí, že případ je už dávno promlčený. Jenže neměli pravdu.

Nemocná žena v roce 2005 podstoupila operaci štítné žlázy. Ta se ale nepovedla. Ještě téhož dne musela totiž podstoupit další, tzv. revizní operaci. Lékaři nakonec zjistili, že v průběhu odstranění štítné žlázy přeťali ženě hrtanové nervy, což může způsobit potíže s polykáním a mluvením. V průběhu následujících 4 let musela pacientka absolvovat ještě dalších 11 operací.

Statisíce ano, miliony ne!

Když dala žena případ roku 2009 k soudu a požadovala bolestné a ušlý výdělek 644 000 Kč, její nárok byl uznán. V roce 2011 však podala další žalobu. V té po nemocnici požadovala 7 920 000 Kč za ztížení společenského postavení. Tuto žalobu však soudy včetně toho Nejvyššího smetly ze stolu.

Argumentovaly tím, že se její zdravotní stav ustálil již v roce 2007. Od té doby prý pak započala dvouletá lhůta promlčení, které tedy nastalo roku 2009. V lednu téhož roku žena přitom podstoupila poslední operaci. Jenže utrápená žena se nevzdala.

Jak to měla vědět?

Případ dovedla až k Ústavnímu soud, který ženě v její stížnosti vyhověl. Podle jeho vyjádření obecné soudy porušily ženino právo na soudní ochranu a právo na nedotknutelnost osoby a jejího soukromí.

Rozhodl, že žena nebyla povinna v průběhu několikaleté léčby sledovat svůj zdravotní stav a sledovat, zda už je ustálen či nikoliv. Takové skutečnosti si mohla být s jistotou vědoma teprve tehdy, až by jí o tom srozumitelně informovali lékaři.

„Nelze spravedlivě žádat od poškozeného pacienta, aby ještě v průběhu neukončené léčby vyhodnocoval, zda je jeho zdravotní stav ustálen, nejsou-li schopni se na tom shodnout ani odborníci,“ prohlásil Ústavní soud. Tím zrušil všechny předešlé rozsudky a případ se opět vrátí k nižším soudům. Tentokrát však již budou vázány jeho verdiktem. To, kdy žena případné odškodnění uvidí, zůstává ovšem dál ve hvězdách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání