Loni byla ale situace úplně jiná. Kvůli velikému suchu stál balík sena i čtyři tisíce korun. Takže se v Česku všude vesele kradlo. „My přišli o zhruba 60 balíků. To bylo téměř čtvrt milionu. Letos se cena zatím ustálila na 2500 korunách. Jenže peníze tady nebyly to hlavní. Hlavním bylo, že zvířata neměla co žrát,“ řekl jednatel Kladrubské zemědělské společnosti Zevyp Radek Jurčík (27).

To letos nemohl dopustit. Když pořizoval GPS lokátory do služebních aut, napadlo ho, že by mohly hlídat i seno. Lokátory velikosti krabičky od sirek tak ukryl v balících sena. A když jim zloději ukradli 16 balíků, všechny se mu vrátily zpět.

Jako straky

Prvních osm si přímo z louky »vypůjčil« muž ze Staňkova na Domažlicku. Pro čtyři balíky si jel skoro 30 km do Racova na Tachovsku a stejnou vzdálenost urazil i do Mezholez na Domažlicku, také pro čtyři balíky. „Chová koně a chtěl jim pořídit krmení. Díky lokátorům GPS jsme si jeli pro balíky najisto,“ uvedl Jurčík.

Stejně dopadli i další dva zloději, kteří z louky mezi Kladruby a obcí Láz »přemístili « osm balíků sena. „Čtyři sebral muž (31) z Láz, který chová krávy. Čtyři si pak odvezla domů žena (45) z Kladrub, nejspíš pro králíky a další domácí zvířectvo. I pro tyto balíky jsme si přijeli,“ dodal Jurčík.

Jak hlídání funguje

Lokátor velikosti krabičky od zápalek se ukryje v balíku sena. Když s ním zloděj jen pohne, Jurčík dostane na mobil upozornění. V aplikaci pak na mapě uvidí, kudy zloděj balík veze a kam si ho doma i uskladnil, a to s přesností metru. „Kouknu se do katastru, zjistím majitele, zavolám policisty a s nimi jedu na místo,“ vysvětlil Jurčík.

Ostuda funguje

Kromě vysvětlování policii mají zloději i pěknou ostudu. „Je jim trapně, když si pro balíky sena se strážci zákona přijedu. Takhle to bylo i u zlodějů z Tachovska. Omluvili se, morálka u nich ještě fungovala, takže se to neřešilo,“ řekl Jurčík s tím, že dostali jen pokutu. Případ muže ze Staňkova šetří policisté zatím jako přestupek proti majetku.

VIDEO: Spícího muže okradli v Brně kapesní zloději hned dvakrát.