Diskuze o budoucnosti vily z roku 1929 s malebnou zahradou trvají již delší dobu. Zástupci Výboru pro územní rozvoj Prahy 5 dokonce osobně čelili otázkám lidí o projektu, ale ani jedna strana neustoupila ke kompromisu. Místní ze spolku Přátelé Malvazinek si stále nepřejí bourání vily a dokonce se ji snažili se nechat prohlásit Ministerstvem kultury za kulturní památku, což nebylo schváleno. 

Projekt bude

Podle textu petice, na kterou odpověděla městská rada, podepsaní odmítají chystaný developerský projekt Rezidence Na Loužku, protože nereflektuje další projekty v okolí. Způsobí nenávratné zásahy do okolní zástavby, fauny a flóry. Dále vyčítají „nedostatečné zohlednění dopravní situace a její potenciální nepřiměřený nárůst v dané lokalitě. Nevyhodnocení projektu s ohledem na možnost ohrožení statiky sousedních staveb,“ stojí v druhém bodu petice.

Na zasedání zastupitelstva MČ Prahy 5, kde byl text s pěti sty podpisy předložen, ho však zastupitelé smetli ze stolu s tím, že doporučující stanovisko pro realizaci developerského projektu Výboru pro územní rozvoj stále platí a finální slovo má stavební úřad. Stejně je koncipovaná také odpověď Rady Městské části z 6. května, kterou má Blesk.cz k dispozici.

Podle členky spolku Jany Bauerové je to však málo a městská část nedostatečně hájí zájmy občanů: „Byli bychom rádi, kdyby se městská část stala účastníkem stavebního řízení, pokusila se prosadit zájmy občanů, kteří v této lokalitě žijí. Je to zájem na pohodu bydlení, na zachování historické hodnoty stavby a trvale udržitelný rozvoj čtvrti,“ uvedla veřejně na zastupitelstvu.

Větší problém

Kontroverzní postup radnice však není jediným problém. Možná daleko závažnější je podle spolku porušování vlastních předpisů Prahy 5, jak se mají schvalovat developerské projekty. Letos v lednu řekl pro Blesk.cz starosta Prahy 5 Daniel Mazur (Piráti), že chce nová koalice více vyjednávat s developery, ale to se podle místních neděje.

„Vadí nám, že dost často dochází ke kumulativnímu povolování výjimek u developerských projektů, aniž by byly výjimky odůvodňovány. Může pak dojít k navýšení výškového koeficientu, zastavěné plochy, zvýšení počtu podlaží a podobně,“ upozorňuje Jana Bauerová.

„Tým pracuje jednotně a neodlišuje se na tom, jak s pravidly pracovat. Nemám dojem, že bychom měli ty pravidla nějak doplňovat nebo měnit. Pravidla jsou funkční a myslím si, že podle nich můžeme dál pracovat,“ odmítá nařčení předseda Výboru pro územní rozvoj Milan Kryl (Piráti). Celý spor o vilu Na Loužku 8 tak nakonec budou řešit právníci a odborníci, na které spolek vybírá.

Fotogalerie
8 fotografií