Text memoranda je stejný, jako ten z roku 2016. Tehdy jej podepsaly Praha 1, 2, 3, 9 a později i Praha 10. Podle místostarosty Prahy 2 Jana Korsesky (ODS) se městské části shodly, že původní text je přijatelný i pro nynější volební období. Ze současných radních je většina opět z ODS, pouze David Skála z Prahy 1 je ze sdružení Praha 1 Sobě a Martin Jedlička z Prahy 8 je členem TOP 09. Z osobních důvodů se dnes omluvil Rut z Prahy 3, podle kterého by šlo o pouhou formalitu, protože městská část se připojila k původnímu memorandu.

Cílem spolupráce je podle iniciátora akce Jana Korsesky z Prahy 2 sladit postup velkých městských částí v centrální části metropole mezi sebou i vůči magistrátu. „Doufáme, že i magistrát pochopí, že tu nejsme od toho, abychom s ním bojovali,” uvedl po podpisu dohody. V memorandu se explicitně uvádí, že jeho uzavřením nevzniká žádné ze stran jakýkoliv právně vymahatelný závazek, a že zanikne, pokud některá ze stran spolupráci písemně ukončí.

O memorandu nevíme

Jedinou z velkých městských částí, která signatářem memoranda není, je Praha 7. Její radní pro oblast dopravy Jan Mirovský na dotaz, proč tomu tak je, odpověděl že o dnešním podpisu nevěděl.

„Nicméně za Prahu 7 toto memorandum podporujeme, jeho obsah již nyní realizujeme a rád jej při nejbližší příležitosti podepíšu,” sdělil ČTK. Dodal, že se zhruba před čtvrt rokem spolu s dalšími zástupci městských částí zúčastnil setkání s primátorovým náměstkem Adamem Scheinherrem (Praha Sobě), kde se dohodli na společné kooperaci.

Starosta Prahy 7 a zároveň lídr magistrátní Prahy Sobě Jan Čižinský dodal, že město s radnicemi už spolupracuje. „V praxi tedy realizujeme přijaté memorandum již nyní, a to ve spolupráci se všemi 57 městskými částmi,” uvedl.