Město vymyslelo, jak se zbavit cestujících, kteří jezdí bez jízdenky. „Ukáznit“ černé pasažéry má kampaň Nejedeš načerno, již Praha spustila koncem srpna. Její součástí jsou velké akce revizorů, první z nich proběhla v úterý na Florenci. Cestující mohou využít také jiný systém v placení – je shovívavější k těm, kteří náhodou zapomněli, že jim před pár dny propadla lítačka.

Pokuta za pár korun

Doposud platila pokuta 1500 pro všechny cestující, kteří neměli platný lístek. Pokud zaplatili na místě nebo do 15 dnů na doplatkové pokladně, stála je jízda načerno 800 korun.

Od 23. října je ale všechno jinak: napravení hříšníci, kteří si ihned koupí roční kupon za 3650 korun, dostanou sníženou pokutu, zaplatí jen čtyři stovky. „Takových cestujících je už 220, takže si myslím, že na začátek je to velmi pozitivní,“ sdělil dopravní ředitel DPP Ladislav Urbánek.

Cílem této kampaně je naučit Pražany, že se za vše platí,“ prozradil jeden z revizorů. Akce však necílí jen na dospělé. Děti mají sice jízdu v pražské MHD do 6 let zdarma (do 15, pokud mají doklad), i ony si ale potřebují vštípit, že je při jízdě MHD třeba si cvaknout lístek – revizoři proto dětem rozdávají maketu jízdenek.

Video
Video se připravuje ...

Šéf revizorů Josef Hocek o nové kampani revizorů, která se snaží zbavit černých pasažérů v MHD Eva Fornálová

Akce nebudou náhodné. „Datum dalších objevíte na webu Nejedešnačerno.cz,“ prozradil Filip Drápal, mluvčí ROPID. V tyhle dny se tak rozhodně nevyplatí vyjíždět bez jízdenky. V terénu narazíte na mnohem větší hustotu revizorů než v jiné dny, obvykle totiž bývá v MHD okolo stovky z celkového počtu asi 150 revizorů, které DPP zaměstnává.

Zajímavosti z letošního roku:

Revizoři rozdali od ledna do listopadu na 213 437 pokut z celkového počtu téměř 6 milionů pasažérů. Zájem o práci revizorů poklesl. A není divu. Ti se totiž dostávají nejen do slovních potyček. Letos bylo zaznamenáno na 39 případů napadení.

Fotogalerie
14 fotografií