Projednávaná vyhláška by mohla vstoupit v platnost od nového roku a zakazovala by jakoukoli konzumaci alkoholu na veřejnosti. Měla by ale své výjimky. „Vyhláška se nevztahuje na restaurační předzahrádky, prostory bezprostředně přiléhající ke stánkům s občerstvením, ani na akce, kde se koná veřejnosti přístupná slavnost, jakými jsou vinobraní, posvícení či jiné akce,“ vysvětlil pro Blesk.cz Solil.

Problém má být údajně hlavně s cizinci a lidmi, co navštěvují podniky v centru. Podle Solila je situace den ode dne horší a na Prahu 1 má špatný dopad. Jiná jsou ale čísla městské policie. „Za loňský rok 2016, tedy v období 1. 1. až 31. 12. 2016, bylo na území Prahy městskou policií zjištěno celkem 13 106 přestupků, které výše uvedenou vyhlášku porušily,“ řekla mluvčí městské policie Irena Seifertová. V průměru to vychází na přibližně 35 pokut za den, což je při tisících turistech denně v Praze 1 zanedbatelné číslo.

V centru Prahy řeší policisté často i zdrogované lidi:

Na ulici ani pivo v sáčku

Kdyby se však přece jen našel někdo, kdo by se snažil vyhlášku obejít, pokutě neunikne. „Nové přístroje městské policie již umí odezřít míru alkoholu kolem hrdla nádoby. Tedy umí posoudit, jestli je například v PET lahvi od nealko nápoje jen nealko nápoj, nebo nějaký alkohol,“ popsal dále Solil.

A i když byste byli v podniku a ven s pivem vyšli pouze na cigaretu, opět můžete mít smůlu a pokutě se nevyhnete. „Pokud nyní host opustí prostor restaurace s alkoholickým či jiným nápojem, vystavuje provozovatele restaurace udělení pokuty za porušování tržného řádu. V tomto ohledu se tedy nejedná o nic výjimečného. Veškeré veselí turistů v parcích a náměstích jsou na úkor občanů Prahy 1 i městské části Praha 1 jako takové,“ doplnil na závěr radní.

Městská policie se ale zatím nechce k vyhlášce příliš vyjadřovat. „V současné době se jedná o záměr města, se kterým se městská policie neměla doposud možnost seznámit. K současnému stavu – přestupek týkající se porušení vyhlášky, kterou se zakazuje požívání alkoholických nápojů na veřejných prostranstvích, může strážník kromě napomenutí řešit také udělením pokuty na místě v příkazním řízení, a to až do výše 10 tisíc korun, nebo přestupek oznámit správnímu orgánu,“ vysvětlila na závěr Seifertová. Otázkou tedy zůstává, jestli není takový zákaz příliš tvrdý. O tom bude jednat ještě pražský magistrát.

Podívejte se, jak vypadá noční služba policie v centru:

Fotogalerie
50 fotografií