Cílem vyhlášky má být zjednodušení zhoršující se situace v oblasti povědomí o platnosti jednotlivých zákazů pro návštěvníky Prahy 1. Výčet jednotlivých ulic, kde se alkoholické nápoje nesměly požívat, mohl být matoucí a ztěžoval vymáhání vyhlášky skrze městskou policii. Většina cizinců o tom totiž nevěděla, bannery označující ulice vznikly teprve nedávno.

Připravit se lidé také musí na vysoké pokuty. „Strážníci budou moci v rámci příkazu na místě uložit pokutu do výše 10 tisíc korun,“ uvedla pro iDnes.cz mluvčí městské policie Irena Seifertová. V případě postoupení přestupku do správního řízení budou mít úředníci dokonce možnost uložit sankci až 100 tisíc korun.

Dříve byli největším problémem bezdomovci. „Obecně závazná vyhláška z roku 2008 zakazující požívání alkoholických nápojů na veřejných prostranstvích byla původně koncipována jako reakce na stížnosti občanů na výskyt osob bez domova či jiných závadových osob, které na veřejnosti popíjely alkoholické nápoje. Od té doby se situace na veřejných prostranstvích zásadně změnila,“ řekl pro Blesk.cz radní pro bezpečnost Prahy 1 Ivan Solil (ČSSD).

V Praze 1 často zasahují strážníci u opilých lidí:

Podle něj se ale situace hodně změnila. „Hlavní problém již nepředstavují podnapilé osoby bez domova, nýbrž tisíce osob především z řad turistů a návštěvníků. Ti se do Prahy, tedy zejména Prahy 1, přijíždějí bavit a čím dál častěji před provozovnami upřednostňují ulice, náměstí či parky jako místa bujarého alkoholového veselí. Vše na úkor občanů Prahy 1 i Městské části Praha 1 jako takové,“ doplnil Solil.

Více práce pro strážníky

Ze situace ale zřejmě tolik nadšení nebudou strážníci. Ti se dlouhodobě potýkají s nedostatkem městských policistů. Kvůli hluku si dokonce radnice Prahy 1 nechala zřídit za statisíce korun vlastní antikonfliktní tým, který byl ale často kritizovaný.

Praha 1 se tak vydá po vzoru například New Yorku. Ten už zavedl podobný zákaz před delší dobou, ale tresty za porušení zákona byly vysoké, nejen za pití alkoholu, ale také močení na veřejnosti skončily před soudem desetitisíce lidí. Ivan Solil si však myslí, že nová vyhláška policistům práci naopak usnadní. „Díky tomuto novému znění vyhlášky dostane městská policie i Policie ČR do rukou jednoznačný právní nástroj, který je pro laickou veřejnost plně srozumitelný a reaguje na aktuální vývoj situace kolem stavu veřejného pořádku na Praze 1,“ doplňuje Ivan Solil.