Dopřát kvalitní stravu chtěl svému čtyřnohému příteli Ladislav Rabina (43) a tvrdí, že často měl strach nakupovat i u běžného řezníka. „Zejména v dnešní době, kdy jsou různé aféry s masem z Polska a tak dále,“ popisuje důvod, který ho vedl k otevření hodně neobvyklé prodejny. Mezi řadou chovatelů frčí krmení granulemi, může tak najít psí řezník své místo?

Lidé, kteří chtějí dopřát svému mazlíkovi to nejlepší, vědí, že je potřeba se zamyslet nad jeho přirozenou stravou. Snažíme se zlepšit dostupnost tohoto produktu,“ vysvětlil psí řezník, který nabízí maso jen mražené. Chce také zamezit plýtvání, a tak nabízí i maso, které by nebylo pro lidi příliš lákavé, například kuřecí krky nebo jehněčí kůži.

V čem je maso jiné než to, co běžně konzumujeme my všichni? „Kvalitou 1/A, tedy jako biopotraviny. U nás je to opravdu lepší než pro lidi. Některé produkty se skládají z více složek, například hovězí hrubomleté maso s vepřovými a hovězími droby, ale nabízíme i čistý filet z lososa,“ dodal Rabina. Doplnil, že by rád navázal spolupráci s útulky a dával jim maso zdarma.

Stejné jako pro lidi

„Zpracování masa se neliší od toho pro lidský konzum. Původ je na jatkách, některé části jatečního masa odcházejí v tomto případě právě do prodejny, která je poté distribuuje mezi chovatele,“ říká veterinář Dušan Usvald. Výrobu masa pro psy kontroluje veterinární správa, provádí se od začátku zpracování po balení a distribuci. „Současná doba si žádá takové inovace. Lidé, kteří chovají psy, vítají specializované krmení. To, že bývá mražené, kvalitu nezhoršuje. My také máme mražené pokrmy. Důležité je pak správné rozmrazování, kdy to má stejnou kvalitu jako před zmražením,“ vysvětlil Blesku Usvald.

Fotogalerie
7 fotografií