Oslava úspěšné maturitní zkoušky proběhla v noci z pátku na sobotu. Zatímco v klubu se ještě Vojta držel na nohou, v přivolané sanitce zkolaboval a svůj boj přes všechny naděje kamarádů a příbuzných ve středu v nemocnici prohrál. Údajně proto, že spolkl tři extáze.

Drogy berte postupně!?

Stanovisko k dané situaci zaujal i klub Storm. Ten na facebooku zveřejnil své vyjádření. „Blahopřáli jsme mu k maturitě a snažili se mu vysvětlit, ať na sebe dává příště větší pozor, a že 3 jsou vážně moc,“ uvádí klub. Na mysli tím má pochopitelně pilule extáze. Noční klub navíc ve vyjádření, které je k přečtení na facebooku, od braní drog přímo neodrazuje, spíše radí, jak „brát“ tak, aby minimalizovali špatné následky.

„Nepřeceňujte své možnosti a užívejte si párty rozvážně. Poctivě dodržujte pitný režim a při konzumaci drog se zavodňujte. Když už drogu musíte konzumovat, vždy to dělejte postupně a po menších dávkách,“ píše se v prohlášení, které je určeno návštěvníkům klubu. Je takový přístup nejen s ohledem na právě prodělanou tragédii vůbec vhodný?

Něco nepřípustného!

„Pro mne je takovýto přístup naprosto nepřípustný,“ sdělila pro Blesk.cz Jarmila Vedralová, která je národní koordinátorkou pro protidrogovou problematiku. „Rozhodně není vhodné, aby si klub takto dovolil informovat veřejnost o tom, jak se mají užívat návykové látky! Na prvním místě by měl naopak od užívání návykových látek odrazovat.“ 

Podle Vedralové je problematika užívání omamných a návykových látek v lidstvu jako takovém zakořeněná a dlouholetá. „Nebuďme idealisté. V nějaké míře se takové látky užívaly a pravděpodobně se užívat budou i nadále. Nelze však z hlediska nočního klubu takto o nich informovat. Programy zaměřené na snižování škod užívání návykových látek patří skutečně do rukou povolaných odborníků,“ uvádí.

„Bohužel po celé Evropě se setkáváme s tím, že se zvyšuje koncentrace methylendioxymethamfetaminu v extázi. Právě ta například stojí za nešťastným úmrtím mladého muže v Hradci Králové, ke kterému došlo 9. června. Není přitom vyloučeno, že totéž sehrálo roli i v tomto případě,“ uvádí Vedralová. „Na druhou stranu se musím pozastavit nad tvrzením klubu, že obsluha provádí bezpečnostní prohlídky zaměřené na omamné látky. Jak moc důkladné asi mohou být, dojde-li k takové události?“

Co odborník, to názor

Zato Josef Šedivý, terapeut z organizace Sananim, která se zabývá prevencí a léčbou závislostí, postoj klubu nezatracuje. „Odborníci pracují s metodou harm reduction, což je metoda snižování rizik. V tomto případě to znamená, že člověk, který s uživatelem drog komunikuje, přistoupí na to, že je dotyčný bere, a snaží se snižovat škody, které užívání drog může uživateli samotnému nebo společnosti napáchat. Zkrátka se s ním baví o tom, co je a co není bezpečné, patří do toho také například výměna injekčních stříkaček atd. Pokud se klub o takové věci zajímá a komunikuje takovým způsobem, patří k těm osvíceným. Existují kluby, které na to kašlou,“ řekl Blesk.cz

Taneční droga

Extáze patří mezi uměle vytvořené drogy, nejčastěji podávané formou tabletek. Řadí se mezi amfetaminy a má silné stimulační účinky, zároveň uživatelům navozuje pozitivní náladu a euforické stavy, často se jí proto přezdívá taneční droga. 

Nebezpečná je kombinace s alkoholem. I po užití bez něj se může projevit skrytá porucha, například srdeční slabost. To pak může vést k tragickým koncům. Po spolknutí extáze se uživateli zvýší krevní tlak i pulz, může se dostavit sucho v ústech.

Fotogalerie
5 fotografií