Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mladík vyšplhal na olomoucký sloup Nejsvětější Trojice, z 18 metrů ho museli sundat hasiči

Sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí v Olomouci.
Sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí v Olomouci.  (Autor: Blesk)
Autor: ČTK - 
14. června 2019
10:38

Na barokní sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí v Olomouci, který je zapsán na seznam UNESCO, vylezl v pátek časně ráno šestadvacetiletý cizinec. Dostal se až do výšky 18 metrů a lehl si na římsu. S přivolanou policií nekomunikoval, a sundat ho tak museli až hasiči.

Muž na sloup vyšplhal v pátek časně ráno kolem 02:30. Policii upozornil svědek, který si ho všiml. Na místo vyrazily všechny dostupné policejní hlídky včetně policistů pohotovostního a eskortního oddělení. "Policisté na místě zjistili, že se na sloupu Nejsvětější Trojice, v místě římsy, nachází muž. Ten však s hlídkou nekomunikoval a nehybně ležel na sloupu," popsala policejní mluvčí Irena Urbánková.

Policisté proto povolali hasiče. "Muž vylezl až do výšky 18 metrů. Dostali jsme se k němu pomocí výškové techniky. Sundali jsme ho a předali policii," řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Policisté poté muže zajistili a převezli na policejní služebnu. "Provedli u něj jak orientační dechovou zkoušku, tak i orientační test na omamné a psychotropní látky. Obojí bylo negativní. Proč na sloup vylezl, policisté zjišťují," dodala policejní mluvčí, podle které se zatím nezjistilo, že by svým jednáním kulturní památku poškodil. Případ policie prověřuje pro podezření z přestupku proti občanskému soužití.

Významná česká památka, kterou střeží dvě speciální panoramatické kamery s dobrým nočním viděním, se vandalismu neubránila ani v předchozích letech. V roce 2011 měli na svědomí děti utržený ozdobný řetěz a poškozený sloupek. O tři roky dříve v květnu vandalové ukradli zlacené plamínky z pískovcových váz na balustrádě, v polovině září stejného roku ulomili hlavici sloupku držícího ozdobné řetězy dva mladíci z neopatrnosti. Poslední dva případy byly důvodem instalace speciálních kamer.

Sloup Nejsvětější trojice patří k nejvýznamnějším olomouckým dominantám, je nejvýraznější stavbou tamního Horního náměstí. Na seznam UNESCO byl zařazen 30. listopadu 2000. Barokní sloup byl postaven v letech 1716 až 1754, je dílem Václava Rendera a jeho pokračovatelů. Na sochařské výzdobě se podíleli Filip Sattler a Ondřej Zahner. Dnes je pětatřicetimetrový sloup nejvyšším sousoším České republiky.

maruna12 ( 14. června 2019 12:27 )

V roce 2011 měli na svědomí děti utržený ...
děti měli? Blesk zaměstná snad každého.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání