Z průzkumu pro společnost KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků, také vyplývá, že čtvrtina (24 procent) Čechů na dovolenou nejezdí a jen minimum Čechů (pouze 2 procenta) si peníze na dovolenou půjčuje.

Nejméně cestují penzisté a lidé se základním vzděláním

Stejnou měrou si Češi na dovolenou půjčují u finančních institucí a od rodiny či přátel. Na dovolenou nejméně cestují penzisté a lidé se základním vzděláním. Společně s běžnými výdaji zvládnou dovolenou financovat především osoby samostatně výdělečně činné, vysokoškoláci a obyvatelé Prahy.

„Podobně jako například na dárky si Češi příliš často nepůjčují ani na dovolenou. Pokud nemají naspořeno nebo nemohou dovolenou financovat s běžnými výdaji své domácnosti, nikam nejedou. Na druhou stranu se ukazuje, že na dovolenou si půjčují například lidé bez pravidelného příjmu, kteří nejčastěji o peníze žádají rodinu či přátele, nebo si vezmou půjčku u nějaké nebankovní instituce,“ uvádí Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti KRUK.

Dlužníci si půjčují u nebankovních institucí

Lidem v zadlužení banky často odmítají poskytnout půjčku a v takovém případě si čtvrtina Čechů (24 procent) půjčuje u nebankovních institucí. Zpravidla se přitom jedná o mladé lidi, kteří mají základní vzdělání a pracovní smlouvu na dobu určitou, případně jsou nezaměstnaní. Naprostá většina Čechů (76 procent) by si v případě odmítnutí bankou peníze u nebankovní instituce nepůjčila.

 „Lidem s dalšími závazky nebo nedostatečnými příjmy banky úvěr neposkytnou, takže se obracejí na nebankovní instituce. Tito dlužníci by si ale měli velmi dobře rozmyslet, zdali peníze půjčené třeba na dovolenou budou schopni, společně se svými dalšími závazky, splácet,“ dodává Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti KRUK.