Návrh prošel přes četné výtky zastupitelů, kteří postrádali konkrétní koncepci rozvoje nemocnice a investiční plán. Dokument nastiňující plány dalšího rozvoje nemocnice slíbila předkladatelka konceptu a radní pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě) přednést na červnovém zasedání. Podílet se na něm budou městské části Praha 1 a Praha 7, ze kterých do nemocnice přichází většina pacientů.

Opoziční zastupitelka Jaroslava Janderová (ODS) nicméně upozornila, že zastupitelstvo Prahy 1, která v současné době Nemocnici Na Františku spravuje, o plánu vůbec nehlasovalo. Starosta Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě) pouze na středečním jednání poskytl zastupitelům městské části informace o plánovaném postupu. Čižinský uvedl, že zastupitelé Prahy 1 by měli o návrhu hlasovat 16. června.

Správa připadne magistrátu, budova radnici?

Vedení magistrátu nyní počítá s tím, že i když nemocnici bude řídit městská organizace, její budovy zůstanou svěřeny Praze 1. Podle starosty Čižinského má nemocnice pro městskou část historickou hodnotu a investovala do ní zhruba dvě miliardy korun. I nadále nad ní chce tedy mít určitou kontrolu.

Právě převzetí nemocnice bez nemovitého majetku se zdá problematické například i koaličnímu zastupiteli Janu Wolfovi (KDU-ČSL) a zastupitelům ANO 2011 a ODS. Nemocnice Na Františku je navíc v tuto chvíli zatížena zhruba 80milionovým dluhem.

Změna názvu

S převzetím nemocnice souvisí i změna jejího názvu na Metropolitní nemocnici hlavního města Praha. Johnová zastupitele ujistila, že toto zdravotnické zařízení bude nadále sloužit především Pražanům a nemocnice bude zachována pro akutní péči. Mělo by se rozšířit oddělení ARO a záchranná služba by tak nemusela řešit problém s umisťováním pacientů. Vedení nemocnice jedná také s pražskou záchrannou službou o zřízení stanoviště a plánuje se spolupráce s poliklinikou v Praze 7.