Sdružení SOHO Prague v polovině dubna předneslo takzvané desatero opatření, kterými se snaží kluby samy řešit problém s hlučícími opilými turisty na ulicích. Mezi hlavní změny patří ukončení spolupráce s takzvanými „pub crawly“, při kterých návštěvníci Prahy přebíhali z jednoho baru do druhého a dělali v ulicích nepořádek. Další zásadní věcí je zavedení vstupného, které má turisty udržet v jednom klubu.

„Dnes jsme se dohodli s radní Hanou Třeštíkovou (Praha Sobě) a nočním starostou Janem Šternem, že se pokusíme sepsat memorandum, které by bylo pro všechny zúčastněné strany závazné. V memorandu by se vyjmenovalo deset bodů tak, aby je všichni dodržovali,“ sdělil na demonstraci Jiří Chvojka ze SOHO Prague, podle kterého by se tak měla vyzkoušet běžná opatření a případně až poté přikročit k vyhlášce.

Hřib bude apelovat na strážníky

Pozvání na pódium v rámci demonstrace na Mariánském náměstí přijal také pražský primátor Zdeněk Hřib. „Určitě nejsem příznivcem omezování svobody podnikání či občanů. Hluk je ale opravdu problém. Postupy, kterými by se věc měla řešit, je například lepší informovanost turistů. Osobně budu apelovat na to, aby městská policie zajistila dodržování stávajících pravidel,“ řekl primátor. Narážel tím na stížnosti ze strany SOHO Prague, podle kterého v ulicích pražského centra dohlíží v noci na pořádek málo strážníků. Městská policie už dříve uvedla, že problémem je dlouhodobý zaměstnanecký podstav této organizace.

„Desatero je velice dobrý výkop toho, co by mělo být. Pevně doufám, že nebude nutné přikročit k regulaci,“ dodal Hřib.

Noční starosta Jan Štern na demonstraci prakticky jen zopakoval již dříve prohlášené informace, podle kterých vyhláška je stále chápána pouze jako nejzazší opatření. „Řešíme spoustu jiných variant, které mají představovat určitou alternativu. Diskuse o vyhlášce potrvá další týdny až měsíce,“ řekl Štern.

Opoziční výroky

Během projevů se na pódiu objevili i opoziční pražští zastupitelé. „Nechceme, aby se porušovala svoboda podnikání. Nechceme policejní hodiny, to už jsme tu měli v minulém režimu. Říkám tomu experiment, protože si někdo vzal jednu ulici, na které bude dělat experimenty s lidmi. Neexistuje,“ prohlásila Alexandra Udženija (ODS).

„Vždycky se to vyřeší samoregulací, dohodou mezi kluby a lidmi, co tam bydlí. Když jsem s lidmi ze SOHO jednal, byly tam rozumné návrhy včetně kompenzací. Oni chtějí se sousedy mluvit. Nechme to na nich, politici nemusejí do všeho strkat furt nos,“ dodal Patrik Nacher (ANO).

Fotogalerie
9 fotografií