Jeden z členů a mluvčí sdružení SOHO Prague Jiří Chvojka uvedl, že řešením desatera toto uskupení dává jasně najevo, že je připraveno aktivně řešit problémy, které souvisí s velkým množstvím turistů v centru metropole.

„Když si představíte, že v Praze je 8 milionů turistů ročně a v Praze 1 bydlí 10 tisíc lidí, tak samozřejmě ten nepoměr v centru je naprosto jasný. Turismus je na jednu stranu zlaté vejce českého průmyslu a všechna města a kraje se snaží podporovat turisty, aby přijeli do České republiky, na druhou stranu s sebou nese nějaké negativní jevy, a to převážně v centru,“ sdělil Jiří Chvojka, podle kterého tak majitelé barů nechtějí před problémem „strkat hlavu do písku“.

V rámci navrženého desatera existují opatření, která již vstoupila v platnost. Patří mezi ně ukončení spolupráce s organizátory takzvaných „pub crawlů“, během kterých byly do klubů cíleně přiváděny desítky návštěvníků naráz s cílem obrazit co nejvíce podniků za noc. Provozovatelé také měří ve svých klubech hluk. Zavedeno bylo i vstupné, které má zajistit, aby návštěvníci neodcházeli jinam.

Pozitivní hlídky

„Před každým klubem venku je ochranka, která se snaží utišit lidi v okolí, kteří třeba vycházejí z klubů kouřit. Ve velmi krátké době dáme k dispozici informační osvětovou kampaň, která je například spojená s tím, že po centru Prahy budou chodit lidé ve formě hlídek, které budou turisty upozorňovat na to, jaká jsou v centru města pravidla,“ popsal další plány Jiří Chvojka.

Dle členů SOHO Prague nemá jít o oživení projektu bývalého vedení radnice Prahy 1, v rámci kterého po nočních ulicích v centru metropole chodily skupinky takzvaného antikonfliktního týmu, které se snažily klidnit situaci a které vyvolávaly rozporuplné reakce. Má jít o opatření v pozitivním slova smyslu, které se má například inspirovat zahraničními praktikami, při kterých tyto „hlídky“ zajišťují skupinky mimů.

Noční starosta

„Jsem rád, že SOHO Prague se takto postavilo k situaci. Opatření jsou promyšlená, dávají smysl a mohou ke zlepšení situace přispět,“ sdělil na představení desatera noční starosta Jan Štern, který za pražský magistrát celou situaci řeší. Členové SOHO Prague prezentovali nespokojenost s tím, do jaké míry se dosud instituce pražského magistrátu a radnice Prahy 1 v celé problematice angažovaly.

„Komunikace z naší strany probíhá od začátku, co byla zřízena moje funkce. Od začátku velmi intenzivně komunikuji s kluby, také desatero je výsledkem této diskuze,“ uvedl v reakci Jan Štern.

„S provozovateli podniků v okolí Dlouhé v kontaktu jsme. Tento týden jsme zástupce pozvali mimo jiné na bezpečnostní komisi k vyhodnocení momentální zkušební uzavírky Dlouhé pro dopravu. Jednáme i s dalšími subjekty, nejenom s těmi sdruženými v hnutí SOHO. Konkrétní výsledky již jsou, především v omezení spolupráce s „pub crawls“. Všem podnikům v lokalitě dopravní uzavírky jsme také osobně doručili informativní dopis. V koordinaci s magistrátem a městskou policií připravujeme další konkrétní opatření pro zklidnění lokality, které brzy představíme veřejně," sdělil ke komunikaci místostarosta Prahy 1 Petr Hejma (My, co tady žijeme).

V současnosti má SOHO Prague obavy z připravované vyhlášky, která mimo jiné hodlá také omezit otevírací dobu zainteresovaných podniků. Tyto obavy Jan Štern okomentoval jako pochopitelné a ubezpečil, že finální forma vyhlášky bude řešena i s kluby a místními rezidenty.

„Vzhledem k vyhlášce nyní komunikace ze strany magistrátu nebyla, protože do 15. dubna byl prostor pro městské části, aby se k vyhlášce vyjádřily. Teprve v tuto chvíli se to stává záležitostí magistrátu,“ vysvětlil noční starosta. Kdy bude finální podoba vyhlášky uvedena v platnost, nechtěl v tuto chvíli Jan Štern komentovat. „Před prázdninami se to zřejmě bude řešit na radě, pak celá věc musí projít legislativním procesem. Potom bude finální schvalování na zastupitelstvu,“ sdělil noční starosta s tím, že se však v tuto chvíli dá hovořit o horizontu měsíců.

„Hlavní problém? Málo strážníků“

Vzhledem k hlučným turistům sdružení SOHO Prague uvádí, že stěžejním problémem je nedostatek přítomných strážníků městské policie v nočních hodinách, kteří by vymáhali zákon. Jak pražští strážníci uvádějí, hlavním problémem je dlouhodobý nedostatek zaměstnanců. Aktuálně metropoli dle tiskové mluvčí strážníků Ireny Seifertové chybí 356 strážníků, z toho 46 jen v lokalitě první městské části.

„Vliv na tom jistě nese jak dlouhodobě nízká nezaměstnanost, tak velká konkurence mezi zaměstnavateli na území metropole. Nové strážníky spravedlivě rozdělujeme podle procentuální naplněnosti konkrétních útvarů. Samozřejmě jsme si vědomi potřebnosti strážníků právě v samotném centru s ohledem na velkou koncentraci osob a různých akcí,“ uvedla Irena Seifertová.

Fotogalerie
11 fotografií