Kolem památníku Díky, Ameriko! to totiž pořádně žije. „V noci se tam často srocují mladí lidé z okolních barů, přes den pak kolem posedávají skupiny bezdomovců. Přestože jsme zajistili zvýšený dohled, který vykonávají hlídky městské a státní policie, máme zde stále velké množství případů znečištění a vandalismu,“ řekl radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký.

Na to, aby místo nikdo nepoškozoval, teď dohlídne kamera s rozlišením 4K s režimem inteligentní videoanalýzy. „Systém je schopen identifikovat vstup do předem definované oblasti, překročení definované linie včetně směru, shromažďování osob, odložení předmětu a tak dále,“ popsal radní Vlastimil Gola.

Více „krizovek“ najednou

Na zařízení lze nastavit až 14 různých úloh, v online režimu pak zařízení umí vyhodnotit až osm potenciálně rizikových situací najednou. Ty se zobrazí na samostatném monitoru. Policista, který vše sleduje na centrále městského kamerového systému, pak může na místo okamžitě vyslat hlídku.

„Můžeme nastavit filtr tak, aby kamera rozlišovala například lidi od zvířat, třeba psů či holubů či osobní auta od nákladních,“ řekl Jan Čáka z dodavatelské firmy. Cena samostatné kamery je asi 70 tisíc korun, spolu s instalací, pracovištěm a úpravou systému se cena pohybuje kolem 170 tisíc.

Kamery už pomohly

Kamerový systém se již v minulosti při ochraně památníku před vandaly osvědčil. „Strážníkům se tak podařilo zadržet ženu, která přímo na památník močila. Hlídka ženu zastihla ještě u pomníku a pro opilost a agresivitu byla převezena na záchytnou stanici. Památník je evidován jako válečný hrob. Město se proto snaží zajistit vhodné chování občanů na tomto místě,“ doplnil vedoucí odboru bezpečnosti Aleš Průša.

V Plzni je v současnosti v provozu 176 kamer. „Po zaškolení obsluhy a řádném ověření systému předpokládáme jeho využití i na dalších kamerách, které mají systém inteligentní videoanalýzy integrován. Chtěli bychom takto hlídat například odstavné parkoviště v Regensburské ulici v Křimicích,“ dodal Josef Brůha ze Správy veřejného statku.

Fotogalerie
15 fotografií