Profil královny Alžběty II.

Alžběta II. se narodila 21. dubna 1926 jako nejstarší dcera prince Alberta (později krále Jiřího VI.) a jeho ženy Alžběty. Pochází z windsorské dynastie, pouze ze dvou dětí. Po jejím narození byla až třetí v pořadí nástupnictví na trůn, a to po svém strýci Eduardovi a po svém otci. Její možné nástupnictví bylo tedy téměr nepravděpodobné. Po smrti jejího dědečka Jiřího V. se strýc Eduard stal sice panovníkem, ale kvůli vztahu s již rozvedenou ženou abdikoval a britským králem se stal Alžbětin otec. Alžběta se tak dostala do postavení následnice trůnu.

Vystudovala ústavní historii na Eton College a náboženství u arcibiskupa canterburského. Učila se také moderní jazyky. Proto, aby se mohla plynule začlenit mezi dívky svého věku, byla otevřena i dívčí škola, kde se Alžběta II. učila běžným aktivitám. Mezi lety 1934 až 1937 potkala svého budoucího manžela Philipa, vévodu z Edinburghu, za kterého se v roce 1947 provdala a se kterým má 4 potomky.

Sňatek Alžběty II. A Philipa, který se vzdal svých řeckých a dánských titulů a po svatbě přijal titul vévoda z Edinburghu, se nevyhnul kritice. Philip byl totiž jiného vyznání, neměl finanční prostředky a některé jeho sestry se vdaly za německé šlechtice nacistického hnutí. Konečně byl ale jejich sňatek považován za první záblesk obnovy země.

Zajímavosti 

Z jejích vládních kroků rozhodně stojí za zmínku, že se v roce 1953 vydala královna i se svým manželem na půlroční cestu po Austrálii a Novém Zélandu. Byla tak v té době prvním panovníkem těchto států, který je navštívil. Během Suezské krize, kdy mimo jiné došlo ke jmenování nového předsedy strany konzervativců, byla Alžběta společností poprvé veřejně kritizována. V roce 1977 královna oslavila stříbrné jubileum svého nástupu na trůn. V roce 1981, při slavnostním střídání stráží, bravurně projevila svou neskonalou odvahu, kdy při jízdě po ulici Mall na ni bylo vypáleno šest střel a ona svého koně zvládla a pokračovala v jízdě.

V roce 1991 se stala prvním britským panovníkem, který pronesl projev před Kongresem USA. V následujících letech se veřejné probíralo manželství jejího syna a následníka trůnu Charlese a Diany Spencerové. Po Dianině smrti, královna veřejně vystoupila a diplomaticky proměnila náladu společnosti z nepřátelství na respekt a obdiv. V roce 2002 královna oslavila zlaté jubileum svého nástupu na trůn a absolvovala rozsáhlou cestu po svých zemích.

60 let od nástupu na trůn a tedy diamantové jubilem, oslavila Alžběta II. v roce 2012. V součastnosti prý abdikovat ještě nehodlá, přesto, že letos oslavila 93. narozeniny by se mohlo očekávat, že princ Charlese převezme alespoň část oficiálních povinností. Princ Charlese se tak ve svých 70 letech stává nejdéle čekajícím nástupcem na trůn Spojeného království.

Alžběta II. a Philip

Manželé jsou od roku 1947. Oba jsou potomky královny Viktorie. Na začátku jejich manželství pracoval princ Filip na Maltě pro královské námořnictvo. Alžběta tam žila s ním, bez svých dětí. Manželé strávili v životě delší dobu bez dětí než-li s nimi. Vyžadovaly to jejich královské povinnosti. Ve společnosti se šíří také spekulace, že měl princ Philip za svůj život s Alžbětou II. několik mileneckých aférek, nikdy ale tyto spekulace nebyly potvrzeny. Podle prince Philipa je vzájemná tolerance to nejdůležitější, co jejich manželství drží pohromadě. 

Hlášky prince Philipa

Princi Philip je neskutečně vtipný a dobrosrdečný člověk. Pojďme si připomenout jeho významné vtipné hlášky. 

  • K NEVIDOMÉ ŽENĚ SE SLEPECKÝM PSEM: „A to víte, že anorektici si těď mohou opatřit cvičeného jídelního psa?”
  • K AUSTRALANOVI, KTERÝ PRINCI ŘEKL: „Moje žena je doktorka filozofie a má mnohem významnější postavení než já“: „Jojo, v naší rodině máme tenhle problém taky.” 
  • NA TÉMA KRÁLOVSKÝCH FINANCÍ V ROCE 1969: „Příští rok budeme ve ztrátě. Asi budu muset přestat hrát pólo.“ 
  • KE ZDRAVOTNÍ SESTŘE V KARIBIKU: „Vy máte komáry. Já mám novináře.“ 
  • SVÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZCE: „Můj nejoblíbenější předmět ve škole bylo vyhýbat se zbytečné práci.“
  • PO NÁROČNÉ CESTĚ NA NOVÝ ZÉLAND A DO AUSTRÁLIE: „Jak se tak často stává, zjišťuju, že by bylo lepší, kdybych držel hubu.“ 
  • K DOMORODCI V AUSTRÁLII: „Pořád po sobě ještě házíte oštěpy?“ 
  • KE SVÉ MANŽELCE, KRÁLOVNĚ ALŽBĚTĚ, PO JEJÍ KORUNOVACI: „Kde jsi sebrala ten klobouk?“ 
  • K NIGERIJSKÉMU PREZIDENTOVI V TRADIČNÍM HÁBITU: „Vypadáte, jako byste se chystal jít spát.“ 
  • K ČERNOŠCE V KENI: „A vy jste žena, že?"
  • K TOMU JONESOVI: „Čím kloktáte? Štěrkem?" 
  • O ZÁSADNÍCH PROBLÉMECH BRAZÍLIE: „Žijí tam Brazilci." 
  • PROČ SE ROZHODL VSTOUPIT DO VOJENSKÉHO NÁMOŘNICTVA NAMÍSTO PĚCHOTY: „Nechtělo se mi moc chodit." 
  • PŘI OTEVÍRÁNÍ NOVÉHO BRITSKÉHO VELVYSLANECTVÍ V BERLÍNĚ ZA 18 MILIONŮ LIBER: „Je to obrovské plýtvání prostorem.“

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Princ Charles slaví 70! Forejt o jeho skandálech a šanci na trůn! Aleš Brunclík

Fotogalerie
9 fotografií