Z náměstí Václava Havla u Národního divadla se průvod vydal směrem na Karlovo náměstí, Ovocný trh a dál do Hybernské ulice. Mezi pochodujícími byly k vidění například studenti pedagogické fakulty, kteří si z toaletního papíru vyrobili sukně a čelenky ozdobené srdíčky, či studenti z ČVUT vykřikující „Podpořte fakultní kosmický akademický program“.

„Vadí nám, že učitelské povolání ještě pořád není moc vážené. Tak jsme chtěli ukázat, že si s učiteli nikdo nebude vytírat zadek, a zároveň, že máme pro všechny lásku,“ řekla jedna z účastnic. Početná skupina budoucích učitelů byla nejhlasitější. „Budem učit vaše děti,“ rozléhalo se Národní třídou. Mezi kostýmy se objevil také třeba český kroj, hmyz orodující za život nebo vysokoškolačka přestrojená za bájného římského boha fauna, která tak protestuje proti kácení lesů.

Většina studentů se na průvod vyzbrojila transparentem s vtipnými i jasnými hesly podporujícími změnu. Kolemjdoucí se tak mohli začíst do nápisů jako „Zabijeme planetu“, „Zelená je tráva, na stejky je kráva“, „Sucho, co?“, „Více stromů, méně idiotů“ nebo „My z toho nevyrostem“. Průvod doprovází hudbou studentská kapela.

Video
Video se připravuje ...

Studentský majáles 2018 Eva Fornálová

Průvod nebyl pouze o výkřicích a zábavě za pochodu, několikrát se i zastavil. Na první zastávce na Karlově náměstí dva studenti zarecitovali tématické básně i o pražských kavárenských povalečích.  Na druhé zastávce na Ovocném trhu studenti protáhli zatuhlá záda z proseděných hodin u přednášek. Při královské soutěži si zaběhali, i se učili držet při sobě jako dlouhý had. Průvod zakončil svou štaci v kampusu v Hybernská, kde vystoupili akrobaté v doprovodu kapely od Sametového posvícení.

Historie Majálesu

Letos jde o šestý ročník Studentského Majálesu. Podnětem pro založení jeho tradice byla nespokojenost s komerčním přístupem hudebního festivalu Pražský Majáles v Letňanech, kam se platí vstupné. Na Studentský Majáles se může přijít podívat každý zdarma.

V předchozích letech se hlavní slavnost konala v Karolinu, letos ji organizátoři připravili v kampusu Univerzity Karlovy v Hybernské ulici. „Kampus jsme dostali nově. Je to moc hezký prostor, tak jsme si říkali proč ho nevyužít,“ řekla Marková. Na programu jsou studentská hudební a divadelní vystoupení, čtení poezie a promítání studentských filmů. Zájemci si mohou prohlédnout různé výstavy.

V Praze se v sobotu 27. dubna již jeden majáles konal. Vydal se průvodem z křižovatky ulic Jungmannovy a Vodičkovy na Strossmayerovo náměstí a ze stanice metra C Vltavská směrem do Letňan. Tam až do pozdních hodin hrály na třech pódiích hudební skupiny. Další majáles byl v Praze v úterý. Připravili ho studenti vysokoškolského kampusu v Dejvicích.

Fotogalerie
20 fotografií