Vzhledem k výstraze ČHMÚ, jež upozorňuje na zvýšené riziko výskytu požárů, zakázal magistrát hlavního města na celém území metropole od soboty 20. dubna rozdělávání ohňů. To platí na místech, kde je zvýšené nebezpečí, že se oheň rozšíří, konkrétně v lese a jeho okolí do 50 metrů od jeho okraje i v lesoparcích, parcích a zahradách. 

Pražanům proto zatrnulo – hrozilo totiž, že stejně jako loni budou muset letos oželet pálení čarodějnic. Ve středu však ČHMÚ výstrahu upřesnil. „V důsledku přetrvávajícího suchého a teplého počasí bude ještě v pátek pokračovat vysoké nebezpečí vzniku požárů. Ke snížení nebezpečí vzniku požárů dojde v souvislosti s přechodem studené fronty, srážkami a výraznějším ochlazením v noci na sobotu,“ uvedl. 

Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se Pražané o svou obvyklou dubnovou kratochvíli obávat nemusejí, ani pokud bude zákaz stále v platnosti. „Na mimořádné radě jsme schválili, že starosta může na území své městské části povolit takzvané pálení čarodějnic, pokud bude mít zajištěnu požární bezpečnost – bude tam mít kupříkladu dobrovolné hasiče, a za předpokladu, že budou dodržena základní protipožární opatření. Například, že to musí být padesát metrů od hranice lesa,“ řekl Blesk.cz.

Vedení magistrátu nechalo do znění pravidel, která byla přijata v roce 2016, zapracovat nový paragraf stanovující výjimky ze zákazu. Organizátor akce musí vybrat takové místo, které není rizikové, nahlásit konání akce hasičskému sboru a zajistit asistenci jednotky požárníků.

Noc z 30. dubna na 1. května byla historicky pokládána za magickou. Svátek se původně slavil zřejmě o úplňku, jenž byl nejblíže dnu, který se nacházel přesně mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Na stejné datum připadá keltský svátek jara Beltain.