Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Český úspěch na World Press Photo: Série s hendikepovaným hokejistou Zdeňkem (37) zabodovala!

Autor: chal - 
17. dubna 2019
19:37

Sledgehokejista Zdeněk Šafránek (37) se ještě loni v září bál o život. Trpěl velkými bolestmi spojenými s proleženinami, hrozila mu infekce a smrt. Po dlouhé pauze se ale díky úspěšné operaci v březnu konečně postavil zpátky na led a dokonce nad hlavu zvedl pohár pro mistra České republiky. A v dubnu oslavil další úspěch. Fotografická série Nikdy ho neviděli brečet, jejíž je Zdeněk hlavní postavou, na soutěži World Press Photo obsadila druhé místo.

Je to příběh jako z hollywoodského filmu. Zdeněk Šafránek v 19 letech utrpěl vážný úraz, po kterém skončil na invalidním vozíku, těžkým osudem se ale nenechal zlomit a začal se věnovat sportu.

Dostal se mezi světovou špičku, třikrát se zúčastnil paralympijských her, stal se mistrem České republiky v paraboxu i cyklistice hendikepovaných a několikrát získal mistrovský titul v české para hokejové lize.

Loni v září Zdeněk veřejnosti odhalil podrobnosti o svém vážném zdravotním stavu. Kvůli proleženinám mu hrozila dokonce smrt! Víc než půl roku poté je ale zpátky na vrcholu – nejenže se v březnu dokázal vrátit na led a vyhrát titul v para hokeji, v dubnu si navíc připsal velký úspěch i na docela jiném poli.

Zdeněk je hlavní postavou fotografické série Nikdy ho neviděli brečet českého fotografa Michaela Hankeho, který s ní obsadil druhé místo na prestižní soutěži World Press Photo v kategorii sportovní reportáž.

„Pro mě je to jako vyhrát paralympiádu. Michael z toho má obrovskou radost, prý je to jako když herec dostane Oscara,“ okomentoval Zdeněk v březnu nominaci pro Blesk.cz.

Účast v soutěži tehdy označil jako možnost, jak mezi lidi rozšířit povědomí o tom, jak hendikepovaní lidé žijí. Fotografie objedou celý svět a v Česku budou k vidění od 5. června na Staroměstské radnici v Praze.

Když Zdeněk Šafránek loni v září poskytl rozhovor projektu Příběhy lidí, ve kterém popsal svůj zdravotní stav, kdy mu reálně hrozila smrt, mezi lidmi se vzedmula obrovská vlna solidarity. Zdeněk kvůli proleženinám trpěl obrovskými bolestmi a dokonce uvažoval o sebevraždě, před kterou ho zachránila rodina.

O to větší překvapení pro něj bylo, jakou odezvu rozhovor vyvolal. Kromě finanční pomoci se dostalo Zdeňkovi hlavně pomoci lékařské a jeho zdravotní stav se rapidně zlepšil. „Moje tělo funguje na 150 %,“ hlásil nadšeně letos na začátku března v rozhovoru pro Blesk.cz.

A že měl pravdu, se ukázalo už 18. března, kdy mohl nad hlavu zvednout titul pro mistra České republiky v para hokeji. Zdeněk si v rozhodujícím utkání připsal jednu branku.

Na přelomu dubna a května čeká českou para hokejovou reprezentaci mistrovství světa v Ostravě a Zdeněk je v širší nominaci. Po turnaji Zdeněk plánuje ukončit reprezentační kariéru a věnovat se rodině.

Radalinsa ( 17. dubna 2019 21:52 )

Mínus 20 kg za dva týdny! Bříško zmizí bez poškození zdraví! Potřebujete >>>> www.SlimExtrem.com

Zobrazit celou diskusi