Příběh maminky Lucie na stránkách Laktační ligy vzbudil po celém Česku vášnivé ohlasy. 20. března vyrazila vyřídit nezbytnosti do Raiffeisenbank v paláci Astra na Václavském náměstí, s sebou přitom měla svoji roční dcerku. Ta začala po chvíli čekání ve frontě vyžadovat mléko, a tak ji Lucia začala kojit - podle svých slov ohleduplně vůči okolí. Nebylo jí to ale nic platné. Vzápětí k ní totiž přistoupil muž z ostrahy a upozornil ji, aby se „zahalila a přestala exhibovat“, nebo ji z místa vyvede. Šokovaná matka se nejprve snažila bránit, pak ale dceru raději nakojila na Jungmannově náměstí, mimo prostory banky.

Poté, co se na sociálních sítích strhla hotová mela, zaslala banka své klientce omluvný dopis. „Je mi velmi líto, že k události došlo. Banka má snahu vytvořit na pobočkách prostředí, ve kterém se všichni klienti budou cítit spokojeně. Vzhledem k tomu, že se jedná o prostředí finanční instituce, je vytvářeno spíše konzervativní prostředí. To však v žádném případě nebrání tomu, aby v prostorách banky nemohli klienti činit i úkony, které přímo s bankovními obchody nesouvisí. Pro takové situace se banka snaží vždy najít vhodné řešení pro instituci, poskytující bankovní služby. Obvykle se jako vhodné řešení jeví najít diskrétní prostor, kde lze neodkladné úkony učinit. Pokud tedy je potřebné, aby žena v prostorách banky kojila, je vhodné se obrátit na kohokoli z personálu, aby našel místo, kde se dítě může nakojit v klidu a bezpečí,“ cituje ombudsmanku banky Laktační liga. Ani takové vyjádření ale rozlícené maminky neuspokojilo.

Na pondělí proto svolávají setkání kojících matek přímo v pobočkách Raiffeisenbank. „Kojení není exhibice, ale péče o naše děti,“ stojí v popisu události. Sejít se mají 15. dubna v 11:00, hlavní setkání proběhne právě v paláci Astra na Václavském náměstí, kde k incidentu došlo. „Pondělní akce na pobočkách Raiffeisen banky chce být radostnou demonstrací za právo na kojení a jeho vstřícné přijetí veřejností. Kojit dítě na požádání je normální. Naším cílem je předcházet takovým situacím, jaká se v bance stala matce Lucii a jejímu dítěti,“ uvádějí organizátorky.