Řízení o prohlášení Kotvy za kulturní památku začalo roku 2016, prohlášena byla loni na podzim. Nový majitel ale podal proti tomuto rozhodnutí rozklad s tím, že byl jako nový vlastník opomenut. Od roku 2016 patří Kotva Pražské správě nemovitostí miliardáře Václava Skaly.

„Aby nemohlo dojít k soudním sporům a stát nebyl poškozen, ministr prvoinstanční rozhodnutí z důvodu předběžné opatrnosti zrušil a vrátil věc první instanci k novému projednání v co nejkratší lhůtě,“ uvedlo dnes ministerstvo.

Výjimečná stavba

„Po nabytí právní moci obchodní dům Kotva bude opět chráněn dvakrát,“ uvedl ministr kultury. „Jednak tím, že stojí v Pražské památkové rezervaci, jednak udělením statutu kulturní památky. Jsem rád, že lidem není lhostejný osud podobných budov, a zasadím se o to, aby nebyly opomenuty ani jiné významné stavby, které naštěstí stále ještě stojí,“ doplnil.

Kotva je podle ministerstva výjimečná stavba z počátku 70. let minulého století. Jejími autory jsou manželé Věra a Vladimír Machoninovi. Ve zdůvodnění, proč byla za památku nyní prohlášena, stojí, že se objekt uchoval v téměř intaktní podobě a že si architekti originálním způsobem poradili s nelehkým úkolem zasadit do památkové rezervace objemnou novostavbu obchodního domu. Tím, že navazuje na sousední palác Kotva, po němž získala i jméno, se zapojuje do okolní zástavby a v přízemí navazuje na průchozí pasáž paláce Kotva, uvádí se v rozhodnutí.

Další památky na obzoru?

Ministerstvo se mimo jiné aktuálně zabývá případnou památkovou ochranou Nové scény Národního divadla či budovy urologické kliniky v Praze na Karlově, tedy také staveb z druhé poloviny 20. století. Úřad ale odmítl zahájit řízení o prohlášení další stavby z poválečné doby, bývalého sídla Mezinárodního svazu studentstva v Pařížské ulici, podnět vyhodnotil jako nedůvodný.

Fotogalerie
7 fotografií