Oblast obývaná převážně sociálně slabými, přezdívaná brněnský Bronx, má pověst místa s vysokou kriminalitou. Velkým problémem jsou drogy. Je tedy paradoxní, že se zde až do konce 18. století nacházela posvátná půda. „Zajímavé, že tu byly klášterní zahrady. Z nich už jsou dochované jen dva platany,“ říká místní starousedlík Martin Fejfárek.

Video
Video se připravuje ...

Neznámý brněnský Bronx: Tam, kde se dnes prodávají drogy, stály klášterní zahrady mm

Tajné zbraně a ďábel

S Cejlem se pojí řada pověstí, některé souvisí s tajným seskupením zednářů, kteří tu skutečně měli sídlo. Jiné, zřejmě reálnější, mýty zase s okupací nacistů. „Za války tu byla továrna, kde měli Němci vyrábět tajné zbraně. Není známo, jaké. Vězni zde pracující skončili v plynové komoře a dokumentace byla zničena,“ vypráví průvodce.

Další legenda hovoří o Janu Šemberovi z Boskovic, který propadl peklu a prý se změnil v ohnivého koně. Každou noc se má na něm ďábel prohánět právě v ulici Cejl, a proto se zde ozývá řev a smích. „Mohu potvrdit, že v nočních hodinách je tu opravdu řev,“ směje se jedna z účastnic prohlídky Petra Kolová.

Moravský Manchester

Brnu se v 19. století přezdívalo moravský Manchester. Právě na Cejlu vyrostla řada textilek. „Jak se začal rozvíjet průmysl, oblast se měnila. Během druhé světové války byly zdejší ulice vybombardovány. Po válce tu zbylo prázdno, protože za první republiky zde žijící Němci byli odsunuti a Židé zahynuli v koncentrácích,“ vysvětluje Fejfárek. 

Fotogalerie
16 fotografií