Vědkyně nejvíce šokovalo, že si rumunské věštkyně vyhledávají klienty přes sociální sítě a umí to bravurně s moderními technologiemi. „Nebyly jsme zdaleka tak zběhlé jako ony. Před obřady si nejdříve udělaly selfíčka a rituály vysílaly online. Je to dobrá reklama, jak shánět klienty,“ usmívá se etnoložka.

Královna bílé magie

Věštkyně umí odhadnout, co chcete slyšet. Když kupříkladu potřebujete utvrdit v názoru, že vás partner miluje, budete mít svatbu a podobně,“ odhaluje Sekerková Bláhová. Šusterová k tomu dodává, že ženy věří a tvrdí, že Bůh na zemi zanechal tři skupiny lidí, kteří pomáhají – kněží, lékaře a čarodějnice.

Video
Video se připravuje ...

Rumunské věštkyně shání klienty přes facebook! Muzeum romské kultury v Brně vystavuje jejich unikátní fotografie mm

Každá z těchto žen je jedinečná, některé jsou silně věřící v Boha, jiným vadí slovo čarodějnice, protože působí negativně. „Jedna z nich, Maria Campina, si nechala říkat Královna bílé magie - ve smyslu magie dobré. Chtěla se fotografovat se zlatou korunou, zlato je symbolem olašských Romů,“ říká Šusterová.

Místo svíčky mobil

Na výstavě se kromě fotografií nachází i několik exponátů jako svíčky anebo cibule, které rumunské věštkyně využívají k rituálům. „Cibule prý pomáhá v lásce. Svíčky jsou při rituálech zcela zásadní. Jednou nás pobavilo, jak si čarodějky u rituálu místo svíčky posvítily mobilním telefonem," usmívá se Šusterová.