Plastiky ve tvaru lezoucích miminek Davida Černého byly umístěny na žižkovský televizní vysílač  poprvé v roce 2000 jako součást akce Praha – Evropské město kultury. Instalace ale nebyla technicky uzpůsobena pro dlouhodobé využití a dohoda s vlastníkem věže byla uzavřena jen na jeden rok. Téměř rok přítomnost miminek na věži připomínalo pouze jedno z nich. Na konci roku 2001 byla připevněna za využití trvalejší technologie – přímo do plastik se umístily kovové pásky a ty se potom připevnily k plášti věže. Z důvodu kontroly a vytvoření nového upevnění na podzim 2017 z věže zmizely, původně se měly vrátit během půl roku. To se však nestalo.

Je pro nás primární bezpečnost, a to nejen našich služeb, ale i objektů. A právě proto necháváme plastiky komplexně posoudit a renovovat, poté zařídíme instalaci zpět na věž,“ vysvětloval tehdy generální ředitel společnosti České radiokomunikace Martin Gebauer, který sliboval návrat miminek už na jaře. 

Po mnoha měsících se konečně vrací zpět. Na první oko stejná, ale přece jiná. „Před dvaceti lety to bylo hodně nízkonákladové. Je nutné podotknout, že tady měly být původně jen na půl roku,“ vzpomínal David Černý, který upozorňoval na to, že upevňovací metoda nebyla tehdy příliš šťastně vybrána. A tak kvůli bezpečí vznikl nejen nový úchyt, ale i sochy samotné. Proto se plastiky vrací teprve letos na jaře.5616760:gallery:true:true

Přestože vznikla nová mimina, z dálky byste nepoznali rozdíl. Černý totiž použil původní šablonu, ze kterých batolata odlil. Ale přece jen se v něčem změnila – přibrala. „Původně mimina vážila sto kilo, dnes sto devadesát,“ prozradil jejich tvůrce k nabrání na váze.

Věž plná batolat

První mimino by se mělo po věži plazit už v sobotu 23. března. Celková instalace deseti soch by měla být dle předpokladů dokončena do 9. dubna, v závislosti na počasí. „Počítáme s instalací jednoho mimina denně,“ zmínil Martin Gebauer.

Fotogalerie
18 fotografií