Policisté mají co do činění s pěkným ptáčkem. Miloš Skořepa (51) z Prahy se totiž už 12 let skrývá před spravedlností, s neplechami navíc nepřestal, ba naopak. Roku 2007 zmizel z České republiky poté, co mu hrozilo vězení za podvody. V roce 2010 byl skutečně odsouzen za to, že vytuneloval 500 milionů z CKA. Policisté po něm stále pátrají na základě příkazů k dodání do výkonu trestu, jež vydaly Obvodní soud pro Prahu 1 i Městský soud v Praze. Jako by toho nebylo málo, jsou na podvodníka vydané i Evropský a Mezinárodní zatýkací rozkaz.

Že by se ale kriminálník snažil od té doby žít příkladně, se rozhodně říct nedá. Teď o sobě dal znovu vědět, tentokrát řádí nejspíš ve Spojených arabských emirátech (SAE). „Tam se má dle dostupných informací i nadále dopouštět podvodů na svých krajanech, kteří se v tamní destinaci snaží podnikat,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Svým obětem nabízí, že za ně zmapuje podnikatelské prostředí v SAE a pomůže jim založit firmu, nic z toho ale nesplní. Peníze tak zmizí ve chřtánu podvodníka a důvěřivým rádoby podnikatelům zbudou jen oči pro pláč.

Podle Hulana navíc není vyloučeno, že prostřednictvím internetu podvádí Milan také v Česku. „Kriminalisté v tuto chvíli vědí, že podvodné aktivity jednapadesátiletého muže již v SAE řeší tamní justiční orgány. Na území ČR v tuto chvíli neevidujeme žádného poškozeného, což ale neznamená, že tu žádná ,oběť' není,“ uvedl Hulan a zároveň vyvrátil možné domněnky, že pokud je člověk podveden na území jiného státu, nemůže svoji situaci řešit v České republice - opak je totiž pravdou. 

Policisté nyní žádají všechny, kdo mohli být podvedeni tímto mužem a ještě to neoznámili, aby se ozvali. „Zároveň prosíme každého, kdo by měl informace o tom, že hledaný čas od času navštíví svou domovinu, aby nám tuto informaci předal prostřednictvím linky tísňového volání 158,“ dodal mluvčí.

Skořepa figuroval v případu zmizení půl miliardy korun z účtu dceřiné firmy státní ČKA, společnosti Galileo Real, v roce 2005. Manažer firmy Jan Šik tehdy podle soudů převedl peníze bez souhlasu představenstva firmy na soukromý účet u švýcarské United Bank of Switzerland (UBS). Skořepa potom peníze rozesílal na svá další konta a některé si v hotovosti vybral. UBS přiznala pochybení a vrátila Česku 404 milionů. Soudy v Česku pak uložili Šikovi trest 5,5 roku vězení a Skořepovi 8,5 roku.