Český Rocky Balboa se původně jmenoval Robert Rakaš, ale před více než patnácti lety se nechal přejmenovat. Vzorem mu byl italský boxer z hollywoodské filmové série Rocky. Český recidivista chtěl s novým jménem začít nový, lepší život. Přesto už má na svém kontě slušný trestný rejstřík. Nově se do něj přidává i výtržnictví a nebezpečné vyhrožování.

Už v roce 2016 zavítal do pražského kostela Panny Marie Vítězné v Karmelitské ulici v Praze 1, kde tropil výtržnosti a dostal za to 18 měsíců za mřížemi. Do svatostánku v centru Prahy míří davy turistů kvůli slavné sošce Pražského Jezulátka. V některých dnech se v kostele koná i více bohoslužeb. Loni v květnu na nich Balboa opět nechyběl.

Výtržnosti v kostele

Při první mši v půl třetí odpoledne vylil na zem svěcenou vodu a bosky v ní šlapal. Následně rozezvučel zvon v sakristii, kam smí pouze lidé sloužící mši. Po celou dobu neuposlechl ani výzvy řádové sestry, která ho napomínala. 

V pět hodin odpoledne byl na místě činu znova a tentokrát se během mše zmocnil mikrofonu a vydával do něj různé skřeky. Poté si lehl na zem v prostřední uličce a ničemu nepomohl ani zásah převora Pavla Pola.

Z kostela do vězení

Robert Rocky Balboa si nenechal ujít ani třetí bohoslužbu v šest hodin. Podle obžaloby měl převorovi vyhrožovat: „Ty pi*o, ty debile, rozbiju ti hubu, m*dko, zmiz, nebo dostaneš. Chceš, abych tě zabil?, přičemž před odchodem z kostela naznačil proti převorovi výpad, čímž v poškozeném vyvolal obavu o jeho život a zdraví,“ stojí podle serveru idnes.cz v obžalobě.

Prvoinstanční soud mu uložil za jeho řádění trest dva roky. Proti tomu se Balboa odvolal, ale obvodní soud pro Prahu 1 rozsudek potvrdil: „Odvolání pana obžalovaného jsme shledali nedůvodným. Jeho vina byla plně prokázána. Uložený trest nepovažujeme za nepřiměřeně přísný,“ zdůvodnila podle serveru předsedkyně senátu Felicia Hrušková.

Fotogalerie
7 fotografií