Rocky Balboa, původně Robert Rakaš, se nechal přejmenovat před více než 10 lety, aby mohl začít nový život. Změna k lepšímu se ale nekonala. Do vězení bezdomovec Balboa nastoupil už v roce 2013. Dva roky v chládku dostal za napadení jiného bezdomovce. A teď tam jde znovu.

Svobody si po propuštění z vězení moc nevážil a rok a půl trávil terorizováním duchovních a návštěvníků kostela Panny Marie Vítězné a Pražského Jezulátka. Před cizince, kteří přicházeli do kostela, si stoupal a žebral, a když mu nechtěli nic dát, sprostě jim nadával.

Tak se choval i k převorovi Petru Glogarovi. Tomu dokonce vyhrožoval smrtí. „Hrozil, že mě podřeže, vykuchá, a než přijede policie, bude po všem. Vypadal, že mě ani nepoznává,“ uvedl pro idnes.cz Glogar, převor přilehlého kláštera bosých karmelitánů.

Balboa narušoval i bohoslužby. Podle duchovních stával vzadu a hlasitě zpíval nebo řval, jindy vběhl do kostela a křičel, že ho zapálí.

Rozdupané bonbony a zničený telefon

Balboovo nevhodné chování, kdy po zemi vzteky rozházel a rozdupadl čokoládové bonbony, které dostal od kolemjdoucí, se snažil natočit na telefon podpřevor Petr Palo. Tomu však bezdomovec telefon z ruky vytrhl a hodil na zem.

„Chtěl na něj dupnout, ale strčil jsem do něj, takže do něj jen kopl, až se rozpadl. Sebral jsem ho, podařilo se mi ho složit a zavolal jsem policii,“ uvedl Palo. To mu umožnil neznámý cizinec, který si stoupl mezi kněze a útočníka. Rocky Balboa tak karmelitánovi už jen vyhrožoval, že ho rozkope jako ten mobil.

„On mě začal točit a já jsem nevěděl proč. To mě štve, že jsem udělal chybu, že jsem se neudržel,“ kál se Rocky Balboa u soudu. Chtěl bych se omluvit, ale pan farář tu není. Lituji, je mi to trapný, nemohu to ale vrátit. Přál bych si, abyste mi dali šanci, byla to hloupost,“ vysvětloval soudkyni Heleně Králové.

18 měsíců v chládku

Státní zástupce pro něj žádal dva roky vězení, obhájce podmínku. Soudkyně mu nakonec uložila 18 měsíců nepodmíněně. „Zákon je zákon a musíme ho dodržovat všichni. Vidím, že toho upřímně litujete, ale toho činu jste se dopustil,“ uvedla v odůvodnění