Na fasádě jednoho z domů v historickém centru Prahy jsou vymalováni dva divoši. Bývali tu dokonce i tři, ale jednoho čas z omítky vymazal. Proto se stavba v Řetězové ulici jmenuje Dům U tří divých mužů. A právě k nim se váže veselá legenda.

Kdysi v 18. století přijel do Prahy cizinec se třemi divochy, které sem přivezl až z daleké Ameriky, aby obecenstvu předvedli jejich kulturu a životní styl.

„Představení bylo velkolepé: divoši s rudou kůží jen v kožených sukénkách a čelenkách z peří divoce tančili a křepčili, vyskakovali do výšky, vykřikovali podivné věci, a dokonce před užaslými diváky trhali živé holuby a jedli syrové maso,“ popsala ve své knize 77 pražských legend Alena Ježková.

Sedlák z jižních Čech odhalil pravdu

O exotické podívané se mluvilo po celé Praze, a tak cizinec za jeden měsíc nasbíral pěkný balík peněz. Také jeden sedlák z jižních Čech, který zrovna přijel do metropole vyřídit nějaké věci, zatoužil spatřit záhadné divé muže na vlastní oči.

Přišel tedy na představení do domu v Řetězové ulici, usadil se na lavici a nevěřícně sledoval netradiční a velkolepou show. Na divoších se mu ale pořád něco nezdálo. Až se mu v hlavě najednou rozsvítilo a zvolal na celý sál: „Franto, Lojzo, Vincku! Kdepak se tu berete?“

V první chvíli diví muži jako by zkameněli a nevěděli, co dělat. Pak ale pokračovali v tanci jako by nic. Chytrý sedlák se ale nenechal napálit. Pořád a pořád volal na celý sál: „Lidičky, já tyhle divochy znám už dávno, vždyť to jsou přece přestrojení pacholci od nás ze dvora z jižních Čech!

Poté, co se zpráva o podvodnících druhý den rozkřikla po okolí, začal se o celou situaci zajímat městský úřad. To už ale byl cizinec, jeho divoši i balík peněz dávno pryč.

Podívejte se, jak Dům U tří divých mužů vypadá:

Fotogalerie
4 fotografie